(STIINTIFIC, 16.00) ACADEMIE – SIMPOZION – JURIDIC / Simpozion stiintific pe tema educatiei juridice in societatea romaneasca post-revolutionara.

(CUZANET, Iasi, 21 noiembrie) – Colectivul de stiinte juridice din cadrul Institutului de Cercetari Economice si Sociale “Gh. Zane” a organizat astazi simpozionul cu tema “Educatia juridica- premisa a statului de drept”. Evenimentul a avut loc in sala de conferinte a institutului, din str.Codrescu nr.2. Din 16 participanti anuntati la eveniment, doar 4 au fost prezenti, dintre care 3 si-au sustinut comunicarile.

Desi programate sa inceapa la ora 10.30, comunicarile au intarziat cu aproximativ jumatate de ora, in asteptarea celor care, desi au confirmat participarea la simpozion, au uitat ca trebuie sa si vina. Printre cei absenti se numara prof.univ.dr. Tudorel Dima, membru corespondent al Academiei Romane, care ar fi trebuit sa deschida evenimentul, prof.univ.dr. Liviu Antonesei, patru cadre didactice din Republica Moldova. “Cei din Republica Moldova nu au mai venit probabil pentru ca Academia nu le-a mai decontat drumul, de aceasta data si cum lucrarile le vor fi oricum publicate, probabil ca nu au mai vazut rostul participarii efective la comunicari”, a mentionat conf.univ.dr. Florin Sava, unul dintre participanti.

Moderatorul noii formule a simpozionului a fost cercet.st.pr.III, dr. Vasile Lupu, care a dat startul comunicarilor, conf.univ.dr. Florin-Marcel Sava fiind primul care a luat cuvantul cu tema “Educatia juridica in conditiile schimbarilor survenite in dreptul comercial”. In comunicare s-a punctat pe faptul ca mass-media a creat si a sustinut de-a lungul timpului o imagine nafavorabila politistului, ca simbol primar al sistemului juridic, atat inainte cat si dupa caderea comunismului si ca este greu de a face acum o educatie a constiintei nationale in spirit judiciar. “Pretutindeni in lume, politistul exprima un prim nivel elementar al autoritatii statului si a normelor lui. Orice stat care pretinde a fi civilizat si care doreste o functionare normala a vietii sociale, nu se poate dispensa de o anumita structura care include acesti reprezentanti ai autoritatii, cu un rol bine precizat. Cand acestia sunt denigrati continuu in mass-media, cred ca e inconstient subminata functionarea globala a acestui mecanism. Oamenii sunt incurajati sa nu aiba incredere ori sa rada de politisti distrugandu-se astfel pe nesimtite increderea in autoritatea legii, ca de altfel, in orice autoritate”, a precizat Florin Sava.

“Simtul juridic la romani” a fost a doua tema dezbatuta in cadrul conferintei, si a fost prezidata de catre cercet.st.pr.III, dr. Vasile Lupu. Cercetatorul a facut o comparatie intre constiinta juridica la americani, britanici si romani, analizand in mare mecanismele prin care s-a ajuns in fiecare caz la nivelul actual, ridicand problematica educatiei constiintei romanesti in spirit solidar. Spre sfarsitul comunicarii, Vasile Lupu a accentuat ideea importantei dezvoltarii unei solidaritati nationale, si a inaintat cateva solutii in acest sens “educatia trebuie reinceputa din scoala primara,  din clasele a doua, a treia sa se invete constitutia, la gimnaziu sa se invete cunostintele despre drept. La invatamantul de stat se poate adauga invatamantul religios si influenta Bisericii, si academicienii nostri ar trebui sa fie mai implicati in viata politica”, a precizat Vasile Lupu.

Ultimul care a luat cuvantul in cadrul simpozionului a fost fiul lui Vasile Lupu, cercet.st.,drd. Mihai Lupu, cu tema “Implicatii ale studierii stiintelor conexe/ complementare dreptului in cadrul facultailor de drept”, care a facut o comparatie a sistemului romanesc de invatamant cu sistemul francez si cel american. “Solutia ar fi ca studentii sa se studieze in prelabil, inainte de a veni la o facultate de drept, sistemul juridic, imbogatirea programei analitice si a planurilor de invatamant de la facultatile de drept cu mai multe obiecte de studiu din stiintele conexe, asigurandu-se astfel o pregatire generala mai buna”, este de parere Mihai Lupu.

Lucrarile prezentate la simpozion vor fi publicate ulterior intr-o revista de specialitate. /Livia Hincu