Evenimentele organizate cu ocazia zilelor Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) au continuat miercuri, 13 noiembrie, cu „Simpozionul de Istoria Învățămîntului și Științelor Tehnice”, ajuns, în acest an, la cea de-a XI-a ediție. Simpozionul a avut loc în sala de conferințe „Cristea Niculescu-Otin” a TUIASI, la manifestare participînd în jur de 30 de cadre didactice și cîțiva studenți ai universității.
În total, la simpozion au fost aduse în discuție 12 teme, abordate în prelegeri susținute de profesorii Universității Tehnice, de membri ai Academiei Române, filiala Iași și ai Institutului de Istorie „A.D. Xenopol” din Iași.
În deschiderea evenimentului, prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin, prorector responsabil cu activitatea didactică și asigurarea calității în cadrul TUIASI, a comparat evenimentul cu o catedrală, spunînd că este o construcție spirituală căreia încearcă să îi caute adevăratele sensuri cu fiecare ediție în parte. „Istoria tehnicii trebuie să fie cunoscută. Aici se naște tot ceea ce va modifica în viitor lumea. Privirea spre viitor trebuie să fie făcută prin fundamentele trecutului. Trebuie să știm de unde am plecat, să știm care sînt elementele care ne dau siguranță și încredere”, a apreciat prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin.
În continuare, conf. univ. dr. Mihai Dorin a vorbit despre cum au contribuit inginerii la căderea regimurilor autoritare. Aceasta a spus că revoluția industrială a deschis calea dezvoltării capitaliste. „În secolul al XX-lea, revoluția comunicațiilor a avut ca impact începutul sfîrșitului regimurilor dictatoriale, întrucît comunicațiile au distrus barierele care, pînă atunci, făceau ca societățile închise să fie posibile”, a subliniat conf. univ. dr. Mihai Dorin.
Prelegerea „Un singur pămînt și mai multe științe”, susținută de prof. univ. dr. ing. Irina Lungu, a adus în atenția publicului modul în care geografia, geologia, arheologia, geotehnica sau geochimia îi arată omului felul în care planeta lucrează și modul în care toate transformările și legăturile create pot fi studiate.
Profilul inginerului Dumitru Horbaniuc, personalitate a Facultății de Mecanică din Iași, cel care a preluat șefia catedrelor de Mecanică Teoretică și Rezistența Materialelor, a reușit să le îmbine, să formeze catedra de Mecanică și Rezistența Materialelor de azi și a obținut fonduri pentru finanțarea unei hale de producție a Politehnicii de la Iași, a fost evocat de prof. univ. dr. Paul Bârsănescu.
Simpozionul a continuat cu alte prelegeri interesante, printre care și cea cu tema „Secția de Electrotehnică (1910-1935)”, susținută de conf. univ. dr. Gabriel Asandului, dar și cu cea avînd ca temă „O istorie nescrisă a construcțiilor hidrotehnice din România”, despre care a vorbit conf. univ. dr. Vasile Vâscu.
Zilele Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași se vor încheia sîmbătă, 16 noiembrie, cu un concurs dedicat studenților – „Treasure Hunt”.
Niciun comentariu