Pe 20 noiembrie, va avea loc o nouă ediție a Simpozionului de Istoria Învățămîntului și Științelor Tehnice organizat de Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași  (TUIAȘI). Manifestarea se va desfășura on-line, pe platforma ZOOM, și face parte din seria de evenimente care marchează  „Zilele TUIAȘI” 2020.

La ediția de anul acesta vor fi participa 30 de profesori de la TUIAȘI, profesori asociați, dar și invitați de la Academia Română. Lucrările prezentate vor fi axate pe dimensiunea intelectual-culturală a învățămîntului tehnic ieșean.

,,Este un simpozion care pune în valoare tradiția academică în domeniul științelor tehnice, un moment în care universitatea prezintă diverse biografii ale marilor personalități din Politehnică, și nu numai. Bineînțeles, sînt prezentate diferite personalități din afara instituției care au o anvergură internațională. De asemenea, sunt prezentate evoluțiile unor structuri organizatorice din universitate, precum facultăți, departamente sau centre de cercetare. Alte preocupări sînt cele referitoare la prezentarea felului în care s-au dezvoltat domeniile academice care se regăsesc în portofoliul universității noastre”, a declarat prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin, prorector responsabil cu activitatea didactică și asigurarea calității în cadrul TUIAȘI, organizatorul evenimentului.

Conferința plenară de deschidere va fi susținută de prof. univ. dr. ing. Nicolae Noica, de la Academia Română, și de prof. univ. dr. ing. Dorina Isopescu, decanul Facultății de Construcții și Instalații a TUIAȘI. Vor fi, de asemenea, alte cîteva lucrări pe teme de interes: cea dedicată profesorului Cristofor Simionescu, una dedicată familiei regale și legăturilor acesteia cu dezvoltarea învățămîntului general și tehnic din țară, o evocare a profesorului Viorel Murgescu, de la catedra de Matematică a Politehnicii, la 90 de ani de la naștere, dar și o lucrare care va evoca portretul în arhiva Securității al lui George Matei Cantacuzino, arhitect român al cărui nume îl poartă Facultatea de Arhitectură din cadrul TUIAȘI. Vor fi și lucrări care vor suprinde evoluția roboticii la Facultatea de Automatică și Calculatoare sau a industriei electronice în Iași.

În ultima a simpozionului va fi prezentată o lucrare dedicată marelui arhitect Nicolae Porumbescu.

Simpozionul de Istoria Învățământului și Științelor Tehnice este ultimul dintre cele opt manifestări organizate în cadrul Zilelor TUIAȘI, ediție care a fost dedicată centenarului nașterii academicianului Cristofor Simionescu, ctitorul Politehnicii moderne. Acest simpozion a fost organizat pentru prima data în urmă cu 11 ani, la inițiativa fostului prorector al TUIAȘI, academicianul Horia-Nicolai Teodorescu.

Sursă foto: dancascaval.ro