Ieri, 11 octombrie, Subcomisia Monumentelor Naturii a Academiei Romane (filiala Iasi) si Facultatea de Biologie a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” au desfasurat cea de-a XXVIII-a editie a simpozionului „Biodiversitatea si protectia mediului in Moldova”. In acest an, peste 30 de specialisti si profesori din domeniu au discutat despre starea conservarii biodiversitatii si managementul Parcului National Ceahlau (PNC).
Doctorul Adrian Oprea, membru al Consiliului Stiintific al PNC si Ion Iordache, presedinte al aceluiasi consiliu au prezentat diversitatea floristica si faunistica a tinutului. Adrian Oprea a insistat pe nevoia de a cunoaste speciile rare sau vulnerabile ale parcului Ceahlau. „Plante precum clopoteii, papucul doamnei, floarea de colt, toate emblemice pentru Carpati sunt in pericol din cauza unor colectari excesive”, a sustinut specialistul. In ceea de priveste fauna, Ion Iordache s-a declarat multumit, spunand ca „situatia ocrotirii animalelor este asigurata”.
La simpozion au fost prezenti si reprezentanti ai Directiei de Administrare a Parcului National Ceahlau. Despre diversitatea animalelor de munte a vorbit Ion Iordache, presedintele Consiliului stiintific al PNC. Acesta a asigurat audienta ca fauna este bine conservata si ca s-au facut foarte multe studii asupra vertebratelor din Ceahlau. „Exista cinci specii de pesti, opt specii de amfibieni din care fac parte soparla de munte, dar si vipere multicolore. Din 390 de specii de pasari din Romania, 284 au fost identificate in Ceahlau, 22 de specii de lilieci si 113 exemplare de capra neagra” a adaugat. Un punct sensibil al discutiei l-a constituit construirea ilegala a hotelului de langa schitul din varful muntelui dar si amenintarile care s-au abatut asupra specialistilor ce s-au opus construirii unei partii de schii pe muntele Ceahlu.
Ion Parvulescu, membru al directiei si fost director al parcului a tinut sa sublinieze ca una din preocuparile cele mai importante ale directiei este educarea turistilor. „Pana acum avem 28.000 de vizitatori din diverse tari: Australia, Noua Zeelanda, Argentina, SUA, tari ale Europei, desigur. Muntele Ceahlau este al doilea munte cu hram dupa muntele Athos, hram sarbatorit anual pe 6 august, asa ca nu trebuie sa pierdem din vedere incarcatura spirituala a acestui munte”, a subliniat Ion Parvulescu. „Incercam sa promovam ecoturismul, ceea ce presupune o mai buna protectie a naturii. Ne bucuram sa vedem turisti ce platesc regulat taxele de intrare si pastreaza curatenia parcului”, a concluzionat acesta.
În cadrul manifestarii a avut loc si vizionarea unei scurte parti din filmul documentar „Fata nevazuta a Ceahlaului”. Simpozionul s-a incheiat cu o runda de intrebari-raspunsuri si ulterioare dezbateri. Aceasta manifestare are loc anual, in luna octombrie, sub egida „Zilele academice iesene” organizate de Filiala Iasi a Academiei Romane. Anul trecut, manifestarea stiintifica a avut loc la Sediul Sectiei de Cercetari Antrologice si a avut printre invitati reprezentanti ai Comisiei pentru combaterea poluarii mediului.
Victoria Colesnic
Madalina Gheta
Niciun comentariu