In perioada 14-16 octombrie 2011 se va desfasura la Facultatea de Geografie si Geologie din cadrul Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi Seminarul Geografic International “Dimitrie Cantemir”. Manifestarea este organizata de Departamentul de Geografie si a ajuns la editia a XXXI-a. La eveniment vor fi prezenti peste 100 de participanti din tara si din strainatate (Elvetia, Franta, Republica Moldova, Israel etc.). In cadrul acestuia vor fi sustinute zece conferinte in plen ale unor personalitati ale lumii stiintifice din strainatate. Va avea loc si un Workshop intitulat “Pledoarie pentru rolul geografiei in fundamentarea studiilor asupra teritoriului”. “Acesta va reitera principiile, metodele si instrumentele efective pe care stiintele geografice le detin pentru construirea strategiilor de dezvoltare economica”, a declarat prof. dr. Corneliu Iatu, presedinte al comitetului de organizare al seminarului si director al Departamentului de Geografie din UAIC.
Lucrarile conferintei se vor desfasura pe sapte sectiuni: Geomorfologie si Pedologie, Climatologie si Hidrologie, Geografie Economica si Politica, Geografia Turismului si Transporturilor, Noi abordari si tendinte in stiintele geografice, Geografia Populatiei si Habitatului, Didactica Geografiei. Aplicatia practica se va desfasura in cea mai mare parte in judetele Iasi si Botosani, fiind vizate aspecte ce tin de potentialul vitivinicol al zonei Cotnari-Harlau, de periurbanizarea postcomunista si de geografia turismului.
O alta sectiune a seminarului cuprinde o conferinta ce va avea loc la Sinaia pe 28 octombrie a.c. Conferinta ESPON – INTERSTRAT „Management and monitoring systems for the integrated territorial development” va analiza doua teme majore: strategii teritoriale integrate in zonele transfrontaliere si dimensiunea teritoriala a planificarii stratagice. “Conferinta se adreseaza cercetatorilor, dar si administratiilor publice, arhitectilor, urbanistilor, incercand sa promoveze modele de bune practici in ceea ce priveste planificarea regiunilor vulnerabile si a zonelor transfrontaliere si sa promoveze rezultatele celor mai recente cercetari europene in domeniul amenajarii teritoriului”, a declarat asist. dr. Oana Stoleriu, secretar al seminarului. Echipa Departamentului de Geografie a UAIC, in cadrul careia functioneaza Punctul de Contact pentru Romania a Retelei Europene de Observare a Teritoriului (ESPON) va populariza cu prilejul conferintei rezultatele cercetarilor ESPON si modul lor de aplicare in elaborarea strategiilor teritoriale integrate la nivel national.
Mihai Parfeni
Niciun comentariu