In perioada 15-17 octombrie a.c., Departamentul de Geografie al Facultatii de Geografie si Geologie din cadrul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” Iasi (UAIC) organizeaza cea de a 30-a editie a Seminarului Geografic International „Dimitrie Cantemir”. Tot in aceeasi perioada vor fi prezentate si lucrarile Simpozionului International „Sisteme Informationale Geografice”, aflat la a XVIII-a editie. Sesiunea stiintifica se desfasoara sub auspiciile aniversarii a 150 de ani de la fondarea UAIC.

Seminarul Geografic este impartit in doua parti: prima, cea care se desfasoara pe 15 octombrie, va cuprinde comunicari in plen, cea de a doua, care se intinde pe parcursul zilelor de 16 si 17 octombrie, consta intr-o aplicatie pe teren.„Avem cativa invitati din strainatate, baza reprezentand-o prof. Paul Claval, de la Universitatea IV din Paris, o somitate în domeniul Geografiei, care va deschide lucrarile seminarului cu o conferita de aproximativ o ora, pe tema „Noilor paradigme în geografie la începutul secolului XXI. Apoi va urma, oarecum în contrapartida, prof. Charles Hussy, de la Universitatea din Geneva, care va vorbi despre teritorialitate in geografie. El va fi urmat de acad. prof. Alexandru Ungureanu, ce va prezenta un scurt istoric al geografiei la Universitatea din Iasi”, a declarat prof. dr. Corneliu Iatu, directorul Departamentului de Geografie si presedintele Comitetului de Organizare.

In cadrul seminarului vor mai putea fi urmarite, dupa comunicarile in plen, lucari stiintifice organizate pe sapte sectiuni, intre care se regasesc sectiunea de „Geomorfologie-Pedologie”, „Geografie Economica” sau „Geografia Populatiei”. „Aceste lucrari vor fi sustinute dupa prezentarea unor teme ale unor profesori straini invitati, in legatura cu problemele de mediu, de metropolizare”, a adaugat prof. dr. Corneliu Iatu.

Seminarul este adresat in special cadrelor didactice, dar la el participa si cativa studenti care s-au inscris cu lucrari. Aici se vor prezenta aproximativ 130 de participanti din toate centrele universitare din tara si internationale, inclusiv din Columbia.

Invitatii straini vor vizita Republica Moldova

In cadrul celei de a doua parti a Seminarului Geografic „Dimitrie Cantemir”, 43 din cei 130 de invitati vor participa la o aplicatie pe teren care se va desfasura in perioada 16-17 octombrie, pe traseul Iasi – Orhei – Cheile Rautului – Chisinau – Manastirea Capriana – Albita – Iasi. „Vom avea o aplicatie practica in Republica Moldova, unde vom vizita cateva Manastiri, printre care Curchi, Capriana, Centrul Orheiul Vechi, Cheile Rautului, vom face si o plimbare la Centrul Vinicol Branesti cu pivnite subterane, foarte interesante pentru invitatii straini”, a spus presedintele Comitetului de Organizare.

Lucrarile Seminarului Geografic „Dimitrie Cantemir” sunt publicate de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi incepand cu anul 1981. Acestea se incadreaza in sirul numeroaselor manifestari stiintifice organizate de Facultatea de Geografie si Geologie din Iasi si abordeaza intreaga paleta tematica geografica, in scopul prezentarii celor mai valoroase rezultate ale cercetarii geografice iesene si romanesti.

Cristina Babii