Luni, 3 martie a.c, a avut loc în Iași lansarea proiectului CHRONEX-RD, printr-o conferință organizată de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi (UMF). Proiectul vizează o colaborare în domeniul cercetării bolilor cronice, între UMF, Universitatea Naţională Medicală din Odessa și Universitatea de Medicină ”Nicolae Testemiţanu” din Chişinău.
„CHRONEX-RD este tocmai o cercetare pe bolile cronice care există în cele trei țări și se axează pe crearea unei rețele spitalicești și de medicină de familie prin care să se realizeze prevenția și tratamentul acestor boli”, a declarat prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, rectorul UMF și președintele Colegiului Medicilor din România. Proiectul include trei secțiuni de activitate. „Vorbim despre o parte de cercetare, una de training, pentru medici și o parte de asistență medicală. Urmărim, astfel, scăderea indicatorilor de morbiditate prin bolile cronice, ceea ce ar duce la o creștere economică a regiunilor în cauză”, a mai adăugat rectorul instituției de învățămînt. Un alt obiectiv al CHRONEX-RD este eliminarea decalajului între cunoştinţe şi practică în managementul bolilor cronice.
Schimbare de paradigmă
Rectorul UMF Iași consideră că bolile cronice, iar nu cele acute, constituie acum indicatorul principal de morbiditate. „Paradigma s-a schimbat. Bolile acute, în peste 50% din cazuri, apar pe una sau două boli cronice care există la un pacient”, a explicat acesta. Proiectul propune, astfel, modificări esențiale, printre care se evidențiază noi abordări față de pacient, cu o echipă pluridisciplinară care să depășească ceea ce se realiza prin clasica relație medic-pacient. Cel mai important e că echipa se va raporta la acțiuni preventive și nu numai la acțiuni curative.
În cadrul programului vor colabora 30 de cercetători în domeniul ştiinţelor medicale şi al sănătăţii publice, 300 de profesionişti specializaţi în boli cronice și 60 de medici de familie. Beneficiarii finali sînt pacienții cu boli cronice aflați în grija profesioniștilor medicali implicați în CHRONEX-RD.
Cifrele arată că valoarea proiectului este de aproximativ 1,6 milioane de euro, dintre care 10% reprezintă contribuția UMF, iar restul, de 90%, este acoperit de Uniunea Europeană. Durata totală a proiectului este de 20 de luni, din decembrie 2013, pînă în august 2015.
Sursă imagine: pinterest.com
Niciun comentariu