(STIINTIFIC, 15.00) MEDICINA – PROIECT – CELULE STEM / Decanul Facultatii de Medincina Dentara din Iasi a lansat un proiect de recoltare a celulelor stem din pulpa dintilor de lapte.

(CUZANET, Iasi, 30 aprilie) – Conducerea Universitatii  de Medicina si Farmacie "Gr. T. Popa" (UMF) Iasi a lansat ieri, 29 aprilie a.c., un proiect de cercetare cu ajutorul caruia se vor putea recolta celulele stem din pulpa dintilor de lapte. Acesta a fost lansat in cadrul celui de-al doilea Congres International al Asociatiei Dentare Romane pentru Educatie de catre prof. univ. dr. Norina Forna, decanul Facultatii de Medicina Dentara a UMF Iasi.
 
"Celulele stem din pulpa dintilor se pot transforma, in anumite conditii, in alte tipuri de celule, utile organismului nostru. In cazul in care avem probleme cu obrajii sau avem fracturi ale dintilor si dorim sa recuperam zona respectiva se pot utiliza celulele stem. Celulele stem inmultite, amestecate chiar cu tesutul autolog al pacientului introdus in zona de recuperare a tesutului, vor conduce la crestere in zona respectiva si putem apoi implanta in conditii normale”, a declarat dr. Norina Forna.

Proiectul se va derula cu finantare de la Uniunea Europeana la care va coparticipa o banca de recoltare si stocare a celulelor stem din Grecia (Biohellenika), iar. Potrivit decanului Facultatii de Medicina Dentara a UMF Iasi, “costurile stocarii celulelor stem ar fi de 1.000 de euro anual, dar in viitor, se vor ieftini pana la cateva sute de euro”.
 
Potrivit specialistilor “celulele stem din pulpa dintilor temporari ar putea fi folosite si in tratamente esentiale precum inlocuirea tesutului miocardic post-infarct, regenerarea oaselor dupa fracturi si osteoporoza, terapia maladiilor neuro-degenerative, regenerarea pulpei dentare sau vitalizarea dintilor”. Procedeul ar urma sa fie efectuat in perioada schimbarii dentitiei de la varsta de 5 pana la 13-14 ani. In egala masura, si adultii care doresc sa-si foloseasca molarii de minte sau alti dinti ce nu pot fi recuperati pot beneficia de aceleasi rezultate, in situatia in care dintii recoltati sunt sanatosi si nu au fost radiografiati.  
 
Pana atunci, insa, potrivit prof. univ. dr. Norina Forna "utilizarea acestor tehnici nu e posibila deoarece suntem inca in faza de cercetare. In momentul in care el este gata il vom aplica pe animale, bineinteles cu acordul Institutului de Etica, iar in momentul in care vor fi rezultate il vom testa si pe oameni. Deocamdata vom face cercetare pana in toamna, iar dupa aceea vom pune bazele proiectului in colaborare cu o firma din Grecia si cu sprijinul singurului institut unde se fac asemenea interventii din SUA. In cercetare vor fi implicati si studentii, iar doctoranzii isi pot realiza chiar tezele de doctorat in Atena si Salonic".
 
La conferinta au participat si doi cercetatori si implantologi mondiali, precum cercetatorul american Zhiman Jacobson (de la Institutul din Boston – SUA) si cel german, Ady Palti (presedintele Asociatiei Mondiale ICOI – Congresul International de Implantologie Orala). In prezent, singurul loc din lume in care se efectueaza asemenea operatii este institutul din Boston (SUA). / Leonas Vezeteu