(STIINTIFIC,16.00 ) “CUZA” – CERCETARE – PROGRAM / Program de mobilitati pentru cercetatorii din Romania si Republica Moldova.
(CUZANET, Iasi, 9 noiembrie) – Autoritatea Nationala pentru Cercetarea Stiintifica (ANCS) a lansat pe 7 noiembrie a.c. o competitie de proiecte adresata cercetatorilor din Romania si celor din Republica Moldova, in cadrul Programului de cooperare bilaterala in domeniul cercetarii stiintifice, dezvoltarii tehnologice si inovarii pentru anii 2010-2012. Perioada de derulare a programului este de aproximativ doi ani si jumatate, din iunie 2010 pina in noiembrie 2012, iar domeniile pentru care echipele de cercetare pot trimite proiecte sint protectia mediului, agricultura, sanatatea, tehnologii, produse si servicii, managementul stiintei si a resurselor informationale. “Programul prevede ca, dupa 21 decembrie (nr: data-limita de depunere a proiectelor), vor fi selectate maxim 10 echipe de cercetatori din Romania si Republica Moldova. Acestor echipe li se va aproba maxim 2 luni de mobilitati, in Republica Moldova, respectiv Romania, pentru efectuarea stagiilor de cercetare. Cercetatorilor romani li se vor aloca fonduri pentru asigurare medicala si transport international pana in localitatea din Republica Moldova unde se va stabili desfasurarea activitatatii de cercetare. Cercetatorii din Republica Moldova vor beneficia de o diurna de 60 ron pe zi si cheltuieli de cazare”, a precizat Elena Radu, seful Departament Cercetare si Managementul Proiectelor UAIC.
Conform precizarilor coordonatorului acestui program, Silviu Roman, de la Directia pentru Integrare Europeana si Cooperari Internationale ANCS, “se va acorda prioritate acelor proiecte care au un potential mare de a primi finantare ulterioara in cadrul programelor europene de cercetare, in special in Programul Cadru 7 al Comunitatii Europene pentru cercetare si dezvoltare tehnologica. Practic, prin acest Program de cooperare bilaterala, si prin acordarea acestor mobilitati, dorim sa facem o promovare acestor proiecte pentru a benefia in viitorul apropiat de finantari consistente de la Uniunea Europeana. Numarul de aplicanti sau de echipe aplicante va fi comunicat odata cu afisarea rezultatelor de la mijlocul lunii martie, pentru a fi prezentata o imagine de ansamblu a concursului”.
Dosarele de candidatura si proiectele trebuie trimise pana la data de 21 decembrie, atat la Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica din Romania (ANCS), la adresa Str. Mendeleev nr. 21-25, cod 010362, Bucuresti, cat si la Academia de Stiinte a Republicii Moldova, Bd. Stefan cel Mare nr. 1, cod MD-2001, Chisinau. Dosarul de candidatura trebuie sa contina: un formular accept de participare, o copie a unui contract de finantare a unui alt proiect aflat in derulare, cu scopul de a releva activitatea cercetatorului care aplica, anexele care se gasesc la http://www.ancs.ro/index.php?action=view&idcat=270 impreuna cu formularul de accept.
Evaluarea independenta a aplicantilor de catre ANCS si ASM se va efectua in perioada 5 ianuarie – 28 februarie 2010, iar intre 15 – 30 martie 2010, dupa comunicarea rezultatelor, va avea loc intrunirea unei comisii de specialitate pentru semnarea listei proiectelor aprobate. Contractele de finantare a mobilitatilor vor fi semnate in perioada 1 aprilie – 30 mai 2009. / Raluca Iancu
Niciun comentariu