(STIINTIFIC, 10.00) "CUZA" – FEAA – CONFERINTA/ Profesorul american Robert E. Bernier a conferentiat la Universitatea “Cuza”.
(CUZANET, Iasi, 4 octombrie) Ieri, 5 noiembrie a.c., prof. univ. dr. Robert E. Bernier, prodecanul Universitatii Nebraska la Omaha, SUA a sustinut conferinta intitulata University Technology Commercialization”. Manifestarea a avut loc in sala B1 din corpul B al Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor (FEAA) a Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” incepand cu ora 12.00.
Cuvantul de inceput l-a avut prof. univ. dr. Dumitru Oprea de la FEAA care a a tinut sa reaminteasca de parteneriatul dintre UAIC si Univeritatea Nebraska, “prof. Bernier fiind ales profesor de onoare la «Cuza» pentru miloanele de dolari aduse in Universitate dupa 1990”. Robert E. Bernier este prodecanul Universitartii din Omaha si se ocupa cu centre de consultanta pentru afaceri. Considerat a fi “unul dintre cei mai performanti americani din domeniu”, el si-a inceput cariera ca jurnalist in afaceri.
Profesorul american si-a inceput discursul prin prezentarea geografiei statului Nebraska ca fiind al 16-lea stat ca suprafata din SUA, al 28-lea ca populatie si al 20-lea ca venituri. A continuat prin prezentatea proiectelor si strategii de marketing pe care le are in desfasurare la universitatea americana, printre care “Nebraska Business Development Center”, ce are ca misiune inovarea si promovarea comercializarii tehnologiei pentru a putea creste in companiile din statul Nebraska, si “Technology Based on Economic Development”, care isi propune abordarea spre tehnologie, condamnata de profesori deoarece “ei nu doresc comercializarea tehnologiei” . profesorul a amintit si de proiectele “Small Business Technology Transfer” care furnizeaza mana de lucru pentru parteneriate cu firme mici si universitati specializate in cercetare, dar si despre “Targeting Academic Resources”, acesta fiind un program despre ingineria constructiei si a managementului.
De asemenea, profesorul Bernier a amintit de triunghiul Capital uman-Capital financiar-Capital intelectual, prin care consulatanta utilizeaza tehnologia pentru califica un potential client. El a explicat ca datorita acestuia Universitatea din Nebraska conteaza astazi pe parteneriate cu firme din cadrul SUA pentru a le furniza mana de lucru. El face o paralela intre ce este “traditional”, adica studenti experti in domeniu si cu rezultate notabile catre ceea ce el numeste “tehnologie”, adica firmele care platesc universitatea pentru crearea proiectelor tehnologice. “Daca una se bazeaza pe intrebari, cealalta ofera raspunsuri. Pentru traditional, informatia este cheia, iar pentru tehnologic relationarea. Astfel, teoria isi cauta aplicabilitatea”, explica acesta. Profesorul incurajeaza parteneriatele cu firmele private, fiind atat o sursa de venit, dar si o oportunitate pentru studenti de a lucra la brevete de inventie in tehnologie si pentru punerea in practica a teoriei.
Bernier a afirmat ca in momentul de fata “armata cauta un program de dezvoltare Agricola prin care sa inlocuiasca culturile de mac cu cele de opium si cu alte specii care pot fi cultivate in Afganistan” lucru pentru care Universitatea din Nebraska “lucreaza la aceste proiecte”.
“Daca munca are succes, atunci ajungi la profit. Iar daca ajungi la profit, ajungi la performanta", acestea au fost cuvintele cu care profesorul a incheiat conferinta, americanul facand o mica gluma in incheiere “If you start a business, your mother would be proud of you!”(n.r. Daca incepi o afacere, mama ta va fi mandra de tine).
Prof. dr. Robert Bernier va preda saptamana aceasta , intre 16.00-18.15, in sala Ferdinand, cursul Public/Private Partnership studentilor masteranzi. La sfarsitul orelor, acesta va oferi internship-uri materanzilor in scopul de a-si continua studiile la Univesrsitatea din Omaha./ Iustina Ambrono
Niciun comentariu