(STIINTIFIC, 12.00) MEDICINA – SIMPOZION – BIOCHIMIE/ Primul Simpozion de Biochimie Medicala are loc la Iasi.
 
(CUZANET, Iasi, 8 octombrie) Universitatea “Alexandru Ioan Cuza”(UAIC) si  Universitatea de Medicina si Farmacie ”Gr. T. Popa”(UMF) din Iasi organizeaza primul Simpozion de Biochimie medicala si Medicina moleculara cu participare internationala. Evenimentul se desfasoara in perioada 7-9 octombrie a.c., in Sala de Conferinte a Hotelului Moldova. Printre temele ce se vor avea in discutie se numara ”Biologia moleculara a cancerului”, ”Diagnostic molecular in leucemii”, ”Diagnosticul molecular al anomaliilor genetice si congenitale” si  ”Aspecte biomedicale ale medicinii bazata pe plante”.
 
Scopul principal al expunerii stiintifice este de a imbina cele doua discipline: medicina moleculara cu biologia moleculara, care este ramura a biochimiei. Prof. Dr. Yves-Jean Bignon de la Universitatea Auvergne din Clermont-Ferrand, Franta, este primul cercetator care a incercat sa faca aceasta asociere intre biochimisti, geneticieni, biologi,  in general pregatiti de Universitatea Cuza si medici pregatiti de UMF. Acesta este invitatul special al evenimentului, cu care cele doua universitati au o colaborare de circa cinci ani.
 
UAIC, UMF, Centrul Jean Perrin È™i Universitatea Auvergne din Clermont-Ferrand Franta, sunt cele patru institutii care au demarat un proiect comun de cercetare ce se refera la cazuistica de cancer mamar din Romania. ”Avem deja niste  prime rezultate si pe baza acestui proiect s-au castigat diferite surse de finantare. Acest simpozion vrea sa accentueze astfel de colaborari si sa formeze altele. Sa se poata intalni medici, biologi, biochimisti, din toate centrele universitare si spitalele tarii. Asadar, se vrea a se tese o retea de colaborari nationale si internationale”, a declarat asist. dr. Lucian Negura, membru al Comitetului Organizatoric.Biologia moleculara – un teren neexploatat in Romania
 
Pentru ca este foarte costisitoare si necesita aparatura foarte scumpa si investitie umana, Biologia moleculara nu se bucura de o mare atentie din partea cercetatorilor romani, ea neexistand in planul de invatamant romanesc. ”Vrem sa sensibilizam opinia publica dar mai ales medicii, cu privire la acesta latura moleculara a medicinii. Necesita un ”know how”. Avand in vedere ca specialistii nu pot fi instruiti la noi in tara, trebuie ca ei sa mearga in strainatate, sa aduca aceste cunostinte si sa le dea mai departe. Deocamdata, pe latura moleculara suntem mai devreme decat la inceput”, a adaugat Lucian Negura. Din acest motiv se incearca atragerea cator mai multi profesori si specialisti. De asemenea, este o ocazie si pentru studenti sa vina si sa vada cum se lucreaza in Occident si ultimele cercetari care la noi sunt abia la început.
 
Cu toate ca in Romania nu se pune accent pe biologia moleculara, importanta acesteia pentru depistarea modificarilor biochimice inainte de aparitia unei tumori este fundamentala. ”Exact biologia moleculara descopera aceste mici modificari care se produc fara predispozitie la cancer. Sansele de supravietuire pentru pacient sunt mult mai mari”, a precizat ConferenÅ£iar Dr. Anca Negura, de la UAIC.
 
Simpozionul este sustinut la Iasi pentru ca cercetatorul francez Yves-Jean Bignon a atras atentia asupra faptului ca lucrurile importante se intampla in general in capitale, el considerand ca reusita se afla in orase mai mici. In Romania vede Iasul ca fiind mult mai indicat sa inceapa biologia moleculara. /Cristina Babii, Ramona Balaban