În perioada 21 – 22 octombrie a avut loc, în cadrul proiectului internațional „Europeana 1914 – 1918”, o nouă campanie de colectare și publicare de amintiri sau povești personale de război, în incinta Institutului de Istorie A.D. Xenopol Iași. Campania are ca scop înțelegerea impactului Primului Război Mondial asupra vieților oamenilor obișnuiți din întreaga lume.
Emblema proiectului, fiind de altfel și printre primele obiecte primite de către „Europeana 1914-1918”, este o tabachieră de aur care reprezintă prietenia neobișnuită legată între ofițerul german Otto și ofițerul englez Bernand. Otto era prizonier într-un sat din Franța și la garnizoana respectivă erau doar el, Bernard și alți doi prizonieri. În garnizoana unde se aflau a izbucnit un incendiu, iar Otto a salvat atît viața celor doi deținuți, precum și viața lui Bernand. Astfel cei doi au rămas prieteni nu doar în timpul Primului Război Mondial, cît și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, chiar dacă luptau practic unul împotriva celuilalt.
Un Crucifix care datează din aceeași perioadă i-a salvat viața unui locontenet în momentul în care glonțul a ricoșat prin obiect. Un alt obiect bisericesc păstrat pînă în zilele noastre este o Biblie cu care dormea un preot militar. Într-o seară, pe neașteptate, el împreună cu ceilalți soldați au fost atacați, iar acesta a fost salvat de către Cartea Sfîntă care a oprit o bucată de tijă metalică înainte de a-l lovi. Toți ceilalți din încăpere au murit în afară de preotul militar.
Cîteva jucării din lemn au fost păstrate cu sfințenie de o familie franceză. Și în spatele lor stă o poveste extraordinară. O familie și-a dorit foarte mult un copil, iar cînd a sosit pe lume, tatăl său și-a iubit fiica nespus de mult. De Crăciun, în anul 1917, acesta nu putea să-i ofere un cadou fiicei sale din cauza lipsei financiare, astfel acesta a plecat în pădure avînd doar un briceag și a sculptat diferite animale. Cu puțin timp după, tatăl său a fost împușcat, iar aceste jucării au rămas cea mai de preț amintire.
„Frumusețea proiectului este că oamenii nu trebuie să se despartă de lucrurile care au atîta valoare sentimentală pentru ei. Noi doar digitizăm, scanăm amintirile lor pentru a fi împărtășite”, a afirmat Roiu Cristina, coordonatorul „Europeana 1914-1918” din România.
Printre lucrurile care fac parte din colecția digitizată se află o carte poștală trimisă de Adolf Hitler, în perioada în care el era soldat, unui camarad, în care se plângea de probleme dentare. De aici, vizitatorii pot afla că în acea perioadă Hitler nu știa să scrie corect. Acest obiect a fost adus în prima campanie de colectare care a avut loc în Germania.
Printre amintiri se află și un crucifix care a fost introdus într-o sticlă, creat de un prizonier rus. Acesta a fost adus în Slovenia în anul 2014 de către un bătrân care avea 103 ani.
„În România noi am avut patru campanii de colectare. Prima am lansat-o în București, a doua în Cluj, a treia în Sibiu și a patra în Orăștie, iar aici în Iași a avut loc cea de-a cincea campanie. Forte multe drumuri duc la Iași, chiar primul contribuitor a fost Alteța Sa Radu, ieșean de origine”, a afirmat Cristina Roiu.
Există inclusiv contribuții ale Casei Regale, precum poze cu Regina Maria din profil cu crinii, care sînt extrem de rare. „Am aflat multe despre Regina Maria din povestirile altor persoane. De exemplu fiica generalului State Leonte mi-a povestit că Regina Maria, fiind foarte curajoasă, stătea chiar în fața frontului, pe unde zburau gloanțele. Într-o zi, după ce plouase extrem de tare și rîul se umflase, înainte de bătălia de la Mărășești, aceasta voia să treacă dincolo de rîu, iar generalul a întrebat-o: «Măria Ta, cum doriți să treceți rîul?», iar dumneaiei i-a răspuns: «Păi, uite, îți imaginezi că sînt un sac de cartofi, mă iei în spate și ma treci rîul. Nu sînt altcineva decît un sac de carofi»”, a povestit coordonatoarea proiectului.
Printre alte obiecte care au fost aduse în timpul campaniilor din România se numără o lopată de război, o cartușieră, pașapoarte care erau scrise bilingv în română-germană, medalii, chiar întreaga colecție din „Săptămîna Războiului”, uniforme și jurnale de război.
Din 2014, momentul în care s-au împlinit 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial, pînă în prezent, s-au conservat peste 10.000 de imagini digitale cu obiecte, jurnale, scrisori și chiar povești din Primul Război Mondial, pe site-ul www.europeana1914-1918.eu. Cei care au amintiri păstrate de bunici sau părinți pot accesa site-ul amintit mai sus pentru a adăuga în arhiva digitală internațională cele mai valoroase amintiri ale strămoșilor noștri. De asemenea pot vedea obiecte, poze, jurnale care au aparținut cel mai viteji oameni.
Proiectul a început în anul 2006, la Universitatea din Oxford, unde oamenii din Marea Britanie au fost invitați să aducă diverse obiecte care sînt legate într-un fel sau altul de Primul Război Mondial, sau chiar să prezinte povești interesante ale familiei din acea perioadă. Întrucît inițiativa a avut un impact mare în Marea Britanie, organizatorii au decis să extindă proiectul la nivel european, păstrînd același sistem.
Niciun comentariu