Prezentarea cărții-album „Monumentele Mihai Eminescu” a avut loc joi, 5 martie 2020, la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iași (BCU), în sala „B. P. Hașdeu”. Cei doi autori, Gheorghe Jurma, scriitor, editor, directorul Editurii Timpul (Tim) din Reşiţa, și Erwin Josef Țigla, promotor al culturii germane în România şi Banatul Montan, editor, bibliotecar responsabil pentru secţia germană „Alexander Tietz” a Bibliotecii Judeţene „Paul Iorgovici” din Reşiţa, le-au vorbit celor aproximativ 25 de persoane prezente la eveniment despre volum.
Cartea este un studiu asupra monumentelor dedicate lui Mihai Eminescu din țară și din afara țării. Sînt prezentate, pe zone geografice, monumentele din Moldova, Banat, Transilvania, Muntenia, dar și din restul Europei precum Republica Moldova, Ungaria, Ucraina, Serbia, Austria și Germania.
Conf. univ. dr. Ioan Milică, directorul BCU, a menționat importanța lui Mihai Eminescu pentru Bibliotecă și întreaga cultură română. „Eminescu trăiește pentru noi prin arta unor sculptori de monumente, precum cei înfățișați în această carte-album, trăiește prin pictură, prin medalii, printr-o sumedenie de artefacte culturale a căror valoare merită explorată cu respect și atenție”, a afirmat acesta.
Gheorghe Jurma a făcut o prezentare amplă volumului, despre care a spus că „este în continuare în lucru”, pentru că cei doi încă fac studii asupra unor monumente descoperite recent la Chișinău, pe care le vor adăuga ulterior într-o nouă ediție.
„Ea încearcă să așeze monumente dedicate lui Eminescu cumva dintr-un punct de vedere geografico-istoric, adică începînd de la Botoșani, Ipotești, zona în care poetul s-a născut, a copilărit și care îi păstrează foarte vie memoria. Iar, apoi pe diverse trasee, urmărind cumva și noi traseele pe care Eminescu însuși le-a parcurs, de exemplu Transilvania și Banat, locuri prin care el a fost cu trupa de teatru”,
a explicat Gheorghe Jurma.
A prezentat mai departe coperta cărții, unde sînt înfățișate două statui cu Mihai Eminescu, „cea din dreapta este realizată de Gheorghe Anghel și se află la București, iar cea din stînga este realizată de sculptorul Oscar Han lîngă Cazinoul din Constanța”. Cartea cuprinde și date istorice despre monumente și despre autorii acestora, precum și versuri din poeziile lui Eminescu.
La finalul discursului, Gheorghe Jurma a recitat cîteva versuri din Eminescu, invitîndu-i pe cei din sală să-și amintească de modul artistic în care poetul își așeza cuvintele.
Erwin Josef Țigla a afirmat că fotografiile au fost realizate pe parcursul mai multor ani, străbătînd 15.000 de kilometri prin România și alte țări din Europa, pentru a căuta monumente dedicate poetului. „În această carte-album sînt monumente din 69 de localități din România, cuprinse în 35 de județe. Dar pot să spun că Eminescu se găsește și în jurul României.” Acesta a mai spus cei doi susțin la Iași cea de-a cincisprezecea prelegere despre cartea-album și că tot aici se vor opri, după ce au cutreierat o bună parte din marile orașe ale României.
Cartea-album „Monumentele Mihai Eminescu” de Gheorghe Jurma și Erwin Josef Țigla a apărut în anul 2018 în cadrul proiectului „România Centenar 1918-2018”, al Forumului Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin și al Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților din Reșița.
Niciun comentariu