În perioada 21 – 22 aprilie, a avut loc, la Iași, cea de-a VI-a ediție a Conferinței Naționale de Criminalistică. Evenimentul s-a desfășurat în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iași (BCU) și a reunit studenți, masteranzi, experți criminaliști, dar și specialiști în Drept
Conferința a fost organizată de Grupul de Inițiativă al Masteranzilor de la Criminalistică, în parteneriat cu Asociația Studenților la Drept (ASD) din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), Facultatea de Drept UAIC și CERNESIM.
Peste 100 de persoane au fost prezente la prima parte a conferinței, la care au fost invitați profesori, experți criminaliști, subcomisari de poliție, masteranzi și psihologi. Printre ei s-au numărat lect. univ. dr. Daniel Atasiei, coordonator al Masterului de Criminalistică din cadrul Facultății de Drept a UAIC, Gabriel-Dumitru Păduraru, inginer, expert criminalist în cadrul Laboratorului Interjudețean de Expertize Criminalistice Iași, Vasile Valerian Dron, secretar general (col.r) al Asociației pentru Dialog în Justiție, Ioan Cristinel Negru, subcomisar de poliție în cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră, psihologul Gabriela Grigorița Petcu, dar și masteranzii Diana Holban și Andrei Armeanu. Întreaga conferință a fost moderată de Diana Ferariu, studentă în anul al II-lea la Masterul de Criminalistică de la Facultatea de Drept din Iași.
În deschiderea lucrărilor, lect. univ. dr. Daniel Atasiei a prezentat rolul Sistemului Național de Date Generice Judiciare (S.N.D.G.J) în investigațiile criminalistice. Înființat în 2008, sistemul a devenit operațional în 2011 și cuprinde profile genetice, date cu caracter personal și date despre caz, suspecți, persoane condamnate, urme biologice prelevate, cadavre cu identitate necunoscută, persoane dispărute sau decedate în urma catastrofelor naturale. „În 2003, în acest sistem au fost înregistrate 20.000 de persoane, iar în 2017 peste 45.000 de persoane”, a subliniat lectorul.
S-a vorbit, apoi, despre sistemele din S.N.D.G.J: sistemul AFIS, care conține amprente și fotografii, sistemul IMAGETRACK, ce vizează recunoașterea facială și „este cea mai complexă bază de date a Poliției Române” și Sistemul Național de Biometrică (NBIS), care furnizează date de identificare a persoanelor.
Despre interpretarea criminalistică a urmelor de incendii și explozii a vorbit Gabriel-Dumitru Păduraru, expert criminalist în Laboratorul Interjudețean de Expertize Criminalistice, Iași. El a explicat motivele incendierii autovehiculelor și a lămurit aspecte legate de locul și dinamica producerii incendiului, viteza, durata și consecințele evenimentului, cauza, precum și posibilitățile de prevenire ale acestuia.
Următorul invitat, masterandul Andrei Armeanu, a prezentat o lucrare realizată împreună cu alți doi studenți despre procedee tactice utilizate în investigarea criminalității generate de deținerea și traficul ilicit de droguri. Astfel, masterandul a expus un caz concret, în care au fost angrenate mai multe persoane cu nume de cod din Iași care au procurat, introdus fără drept, transportat, deținut și comercializat cannabis.
„Iașul este al doilea județ din țară la trafic de persoane”
Subiectul următor a vizat exploatarea traficului de ființe umane și a fost comentat de Vasile Valerian Dron, secretar general (col.r) al Asociației pentru Dialog în Justiție. S-au adus în discuție cifre care au arătat poziția României și a Iașului cu privire la acest fenomen, dar și noutăți privind formele de exploatare în traficul de ființe umane. „Din nefericire, sîntem o nație pe primul loc, de mulți ani de zile, ca sursă a traficului în toate formele, pe plan european și extracomunitar”, a evidențiat Vasile Valerian Dron.
Invitatul a precizat că în ultimul an s-a înregistrat o scădere cu 12% a numărului de persoane traficate. „Jumătate din victimele traficanților din Uniunea Europeană sînt din România, nouă din zece femei sînt forțate la prostituție, iar la nivel național Iașul este al doilea județ din țară la trafic de persoane, cu 59 de victime, 60% fiind minori, după Dolj, care are 68 de victime”, a completat secretarul. Acesta a mai oferit informații privind modul de racolare, despre impactul internetului, dar și despre ce măsuri putem lua împotriva acestui fenomen.
Ioan Cristinel Negru, subcomisar de poliție din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră, a discutat despre frontierele inteligente și despre controlul de frontieră automat. El a precizat că baza frontierelor inteligente este biometria – bazele biometrice, de recunoaștere facială. Astfel, din cele 112 milioane de persoane ce au trecut frontiera terestră în 2017, 6.700 aveau documente falsificate. Invitatul a demonstrat, în imagini, cum poți falsifica documente și cum gemenii pot trece cu același pașaport.
Conferința a continuat cu o prezentare a masterandei Diana Holban, care a detaliat aspecte referitoare la cercetarea criminalistică a infracțiunilor informatice. Ea a vorbit despre hackeri, traficanți de informații, mercenari care exercită spionaj economic, teroriști și extremiști care pot ataca sistemele electronice militare.
Ultimul invitat, psihologul Gabriela Grigorița Petcu a comunicat cîteva considerente psihologice pentru integrarea în arealul infracțional al comportamentului ce vizează terorismul în traficul rutier.
Otrăvurile și dozele letale, subiecte abordate în a doua zi de onferință
În cea de-a doua parte a conferinței, au fost invitați Gabriel-Dumitru Păduraru, prof. univ. dr. Gabi Drochioiu, de la Facultatea de Chimie din cadrul UAIC, dr. Raluca Ioana Prepeliță, de la Institututul de Psihiatrie Socola și Luiza-Mihaela Bolea, student masterand în cadrul Facultății de Drept, UAIC.
Prof. univ. dr. Gabi Drochioiu, de la Facultatea de Chimie a UAIC a prezentat tema „Otrăvuri fără antidot de uz curent”. Astfel, profesorul a vorbit despre tipuri de otravă, antidoturi, otrava și doza letală, otrăvuri fără antidot, mecanisme de toxicitate și perspective, precum și despre efectele adverse ale acestora.
Gabriel-Dumitru Păduraru, inginer, expert criminalist în cadrul Laboratorului Interjudețean de Expertize Criminalistice, a dat detalii despre interpretarea criminalistică a urmelor constatate la fața locului în cercetarea accidentelor de trafic. „Mai întîi, trebuie să stabilim o noțiune de bază, care presupune declanșarea stării de pericol”, a menționat inginerul. Invitatul a încercat să facă distincția dintre eveniment de trafic/accident de trafic, vehicul/autovehicul, stare de pericol potențial/iminent, prevenirea accidentului/evitarea accidentelor, prin dovezi cum ar fi mașini avariate din mai multe perspective, cauzalitatea accidentului, persoane vătămate, viteza de deplasare a pietonilor, precum și locul accidentului.
„Infracțiunile contra patrimoniului cultural. Arta și orăvurile din culori” a fost următorul subiect abordat, o lucrare scrisă de studentul Luiza-Mihaela Bolea, sub coordonarea prof.univ. dr. habil. Nicoleta Vornicu, de la Facultatea de Artă Vizuală și Design a Universității de Artă George Enescu, Iași (UNAGE), directorul Centrului Mitropolitan de Cercetări T.A.B.O.R, Iași. Aceasta a prezentat tipurile de otrăvuri prezente în artă, în substanțele cu care lucrează pictorii: arsenul, cadmiul, miniul de plumb, cinabru, mercur, aluminiu, precum și efectele lor.
Conferința s-a încheiat cu tema „Agresivitatea și comportamentul infracțional în bolile psihice”, susținută de dr. Raluca Ioana Prepeliță. Aceasta a vorbit despre tipurile de boli psihice care împing spre mutilări, tentative de omor sau suicid.
După finalizarea prezentărilor, timp de patru ore, studenții au putut participa la sesiuni de workshop-uri despre tehnici de relevare și prelevare a amprentelor, de microscopie, folosite în criminalistică, ce a avut loc în sala de seminar S1 a Facultății de Drept de la UAIC.
Niciun comentariu