În perioada 30 mai – 1 iunie 2024, se va desfăşura la Iași ediţia a XIII-a a Simpozionului Internaţional „Explorări în tradiţia biblică românească şi europeană”, organizat de Centrul de Studii Biblico-Filologice „Monumenta linguae Dacoromanorum” (ICI-DSU) din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), în colaborare cu Asociaţia de Filologie şi Hermeneutică Biblică din România, Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Institutul de Filologie Română „Alexandru Philippide” al Academiei Române – Filiala Iași. Partenerul principal al acestei ediții este Primăria Iași. De asemenea, ediția este organizată în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române Iași și Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iaşi.
Ședinţa festivă de deschidere a lucrărilor simpozionului va avea loc joi, 30 mai, între orele 9.00-13.30, în Sala Gotică a Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi”. Momentul alocuțiunilor va fi dedicat împlinirii a 40 de ani de cînd profesorul Paul Miron de la Freiburg a lansat inițiativa studierii vechilor traduceri biblice în limba română sub titulatura „Monumenta linguae Dacoromanorum”, care a dus la întemeierea Centrului de Studii Biblico-Filologice „Monumenta linguae Dacoromanorum” în urmă cu 15 ani. La acest moment vor lua cuvîntul IPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, primarul Mihai Chirica, prof. dr. habil. Liviu George Maha, rectorul UAIC.
„Ne dorim ca și reuniunea de anul acesta să întărească dialogul și colaborarea dintre specialiștii preocupați de această problemă și să ducă mai departe cercetarea problematicii complexe a transmiterii și receptării textului biblic. Spre deosebire de alte ediții, cea de anul acesta include și o sesiune dedicată scriitorului de inspirație biblică Dumitru Ichim, reprezentant al Exilului literar românesc, pe care am organizat-o din dorința de a contribui la receptarea în România a creatorilor români de peste hotare, dar și de a încuraja cercetările privitoare la receptarea literară a Bibliei”, a declarat cercetătorul Iosif Camară, secretarul comitetului de organizare a simpozionului.
Pe durata celor trei zile de simpozion, peste 50 de specialişti în studii biblice din diferite centre universitare din ţară şi din străinătate vor dezbate diferite aspecte ale problematicii complexe a editării, traducerii, circulaţiei şi receptării textelor sacre în limba română şi în alte limbi, vechi sau moderne.
Programul include mai multe lansări de carte, precum și două sesiuni aniversare: sesiunea Dosoftei – traducător al textelor sacre: 400 de ani de la naştere este consacrată programului mitropolitul Dosoftei de introducere a limbii române în cultul divin.
Meritul acestui simpozion, de la inițierea lui în 2010 și pînă azi, este acela că a impulsionat studiile biblice și a arătat importanța și actualitatea acestui domeniu de cercetare la nivel internațional. Pe parcursul celor 12 ediții, prin acest simpozion s-a reușit aducerea la Iași a celor mai importanți specialiști în domeniile lor de cercetare, membri ai unor academii de renume: Sebastian Brock (Oxford), Natalio Fernandez Marcos (Madrid), Emanuel Tov (Ierusalim) și alții.
Sursă foto: www.ro.wikipedia.org
Niciun comentariu