Sîmbătă, 15 iunie, de la ora 18:00, în Sala Unirii a Ateneului Național din Iași va avea loc a doua ediție a proiectului „Conferințe la Ateneu”. Evenimentul îi va avea ca invitați pe prof. univ. dr. Mircea Dumitru, vicepreședintele Academiei Române, și pe prof. univ. dr. psih. Daniel David, rectorul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.
„Într-o lume în care valoarea adevărului se află sub asediul obscurantismului, conspirației și iraționalității (și cu aportul fake news) și în care reperele sunt adesea distorsionate de autopromovare falsă (PR nesincer) și/sau demolări prin minciună vom vorbi pentru adevăr din perspectiva științei, filosofiei, religiei și simțului comun, astfel încît mintea oamenilor să se deschidă spre adevăr, în beneficiul propriu și al civilizației noastre”, a declarat prof. univ. dr. psih. Daniel David.
Deși evenimentul va fi structurat ca o dezbatere, pentru o mai bună desfășurare a acesteia, rolurile vor fi ușor definite: prof. Daniel David va fi moderatorul evenimentului, iar prof. Mircea Dumitru va fi invitatul special.
Prima conferință a proiectului, intitulată „Noi și ceilalți – națiune, Europa, creștinism”, i-a avut ca invitați pe Teodor Baconschi și Adrian Papahagi, două personalități ale culturii românești. Evenimentul a avut loc pe 12 mai 2024.
Mircea Dumitru este filozof român, specializat în logică, metafizică și filosofia limbajului. A absolvit Facultatea de Filozofie la Universitatea din București și a obținut doctoratul la Tulane University și la Universitatea din București. Este profesor universitar și fost rector al Universității din București (2011-2019) și a fost ministru al Educației Naționale (2016-2017). Membru al Academiei Române, este recunoscut pentru contribuțiile sale în filozofia analitică și pentru promovarea educației și cercetării filozofice. Acesta va oferi o perspectivă analitică asupra adevărului, punînd accent pe demersurile multidisciplinare din domeniu.
Prof. Daniel David este un renumit psiholog român, specializat în psihologie clinică și psihoterapie cognitiv-comportamentală. A absolvit și obținut doctoratul la Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca, unde este profesor universitar și director al Departamentului de Psihologie Clinică și Psihoterapie. Este și prorector al UBB și director fondator al International Institute for the Advanced Studies of Psychotherapy and Applied Mental Health. A publicat numeroase lucrări, inclusiv Psihologia Poporului Român și Tratat de Psihoterapii Cognitive și Comportamentale. Va analiza adevărul din perspectiva științelor cognitive, evidențiind interconexiunile dintre diverse domenii de cunoaștere.
Sursă foto: www.ziarullumina.ro
Niciun comentariu