Marți, 31 octombrie, în Aula „George Emil Palade” a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF) a avut loc conferința „Vulnerabilități psihologice universitare”, susținută de prof. univ. dr. Mircea Miclea, de la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, fondatorul școlii cognitive în psihologia românească.
În deschidere, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF, a menționat că de la începutul seriei de conferințe inițiate de universitatea pe care o conduce au răspuns invitației de a conferenția intelectuali români de marcă, precum academicianul Ioan Aurel Pop, criticul literar Alex Ștefănescu, istoricul Armand Goșu, gazetarul Cristian Tudor Popescu sau profesorul Cristian Pîrvulescu. De asemenea, a subliniat că se bucură că îl poate trece pe această listă și pe profesorul Mircea Miclea.
Invitatul și-a început discursul prin a invita publicul la un exercițiu de reflecție: „Care sînt acele formațiuni psihocomportamentale care rezultă din interacțiunea muncii noastre cu mediul în care trăim?”, a întrebat, retoric, acesta.
El a vorbit despre șase vulnerabilități pe care le-a identificat în rîndul universitarilor și anume: narcisismul universitar, retorita, indiferentismul, gloriola, riscofobia și multifrenia. Narcisismul universitar se referă la comportamentele și atitudinile egocentrice și autocentrate din mediul academic. „În spatele argumentelor nu stă nimic altceva decît susținerea propriilor punctelor de vedere”, a punctat profesorul atunci cînd a vorbit despre retorită. Acesta a menționat că indiferentismul duce la dezangajare instituțională, iar gloriola presupune tendința de a te crede mai important decît ești. Despre riscofobie, termen preluat din finanțe, invitatul a spus că se referă la lipsa asumării de riscuri. „Inovația presupune riscuri, universitarii nu riscă”, a afirmat acesta.
„Consider că universitarii trebuie să examineze cu luciditate propriile lor condiții și modul în care își desfășoară activitățile, dacă vor să-și perfecționeze activitatea, pe de o parte, și dacă vor să însănătoșească universitățile, pe de altă parte. Această abordare lucidă a formațiunilor psihocomportamentale disfuncționale pe care le constatăm în mediul universitar este un pas spre însănătoșirea universităților’’, a declarat pentru CuzaNet prof. univ. dr. Mircea Miclea.
În final, Mircea Miclea a îndemnat publicul să-i adreseze cîteva întrebări. Una dintre cele mai interesante a venit din partea unei, care a vrut să afle în ce măsură studenții susțin vulnerabilitățile menționate. Invitatul a subliniat că luate în parte fiecare dintre aceste devianțe psihocomportamentale pot fi corectate, dar aici ar trebui creată o strategie într-un context potrivit. „Mărimea efectului pe care îl veți avea va fi în funcție de coeziunea dintre voi. Dacă nu sînteți coezivi, nu veți obține nimic’’, a specificat acesta.
În închiderea evenimentului, rectorul Viorel Scripcariu i-a înmînat invitatului o diplomă care să-i amintească de acest eveniment.
Conferințele UMF Iași au fost inițiate în 2017. Primul invitat care a conferențiat în cadrul acestei serii a fost prof. univ. dr. Irinel Popescu, autorul primului transplant hepatic din România.
Niciun comentariu