Societatea Studenților de Chirurgie din Iași (SSC) a organizat marți, 11 noiembrie, în incinta Aulei „George Emil Palade” de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, Seara Clinică de Chirurgie Generală.
Evenimentul a început cu o serie de patru prezentări pe cazuri clinice realizate de studenții de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, iar ulterior prof. dr. Eugen Târcoveanu, șeful Clinicii de Chirurgie de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași, a continuat cu alte trei prezentări. Tema evenimentului a fost „Patologia Bilohepatopancreatică și Splenică” în cadrul căreia s-au adus la cunoștință patologia tubului digestiv și a glandelor anexe: ficat, splină, pancreas.
„Evenimente de genul acesta se realizează lunar în funcție de disponibilitatea domnilor doctori. Scopul a fost de a transmite informație studenților, de a-i ajuta să vadă cum se prezintă cazurile clinice și de a afla, desigur, informații noi din domeniul chirurgical”, a declarat Iacob Carina, președinte al Societății de Chirurgie din România, filiala Iași.
Prof. univ. dr. Doina Azoicăi, decan al Facultății de Medicină de la UMF, le-a urat studenților succes și i-a îndemnat pe mediciniști să facă tot timpul mai mult. „Am cunoscut mai mulți președinți ai Societății Studenților de Chirurgie, toți nemaipomenit de entuziaști, plini de disponibilitate și de dragoste pentru a face cît se poate de mult să ajute studenții și să se ajute pe ei în pregătirea viitoarei profesii. Nu toți din cei prezenți în sală vor ajunge chirurgi, dar acestora nu trebuie să le pară rău că au participat la astfel de pregătiri, fiindcă orice experiență în viață odată și odată o să le folosească”, a declarat decanul.
Prezentările au fost arătate publicului de pe un CD denumit „Chirurgia în imagini”, realizat de prof. dr. Eugen Târcoveanu, Alin Mihai Vasilescu și Radu Moldovanu. „Acest CD, pe care l-am făcut pentru studenții de la medicină, este de fapt o carte de lucrări practice pentru studenții de anul patru, pentru că atcuni se face marea chirurgie în care aceștia examinează mulți bolnavi”, a declarat profesorul.
Prezentările sînt realizate într-o manieră interactivă și îmbină text, imagini, filmulețe video și întrebări adresate publicului. Acestea descriu cazuri de patologii bilohepatopancreatice și splenice și prezintă persoana, sexul, vîrsta, grupa sangvină, motivul internării, antecedente personale, istoricul afecțiunii, examenul clinic, explorări biologice, explorări imagistice, tratamentul și evoluția postoperatorie.
Niciun comentariu