Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) organizează vineri, 2 martie 2018, o masă rotundă cu tema „The Future of University Presses: Paper vs. Electronic, English vs. Local Language”. Aceasta va avea loc începînd cu ora 11.00, la Librăria Orest Tafrali. Evenimentul este adresat studenților și profesorilor din mediul academic ieșean și cititorilor în general. Invitatul evenimentului este doc. dr. Arūnas Gudinavičius, directorul Editurii Universității din Vilnius, Lituania.
La dezbatere vor participa conf. univ. dr. Dana Bădulescu, profesor asociat la Departamentul de Engleză al UAIC, Roxana Patraș, cercetător științific în cadrul Departamentului Interdisciplinar Socio-Uman al UAIC, dr. Camelia Grădinaru, cercetător științific în cadrul Departamentului Interdisciplinar Socio-Uman al UAIC, părintele protopop Lucian Leonte și Dana Lungu, președintele Uniunii Naționale a Studenților din România.
În cadrul mesei rotunde se va pune în discuție echilibrul dintre cartea tipărită și cea în format electronic, pornind de la ideea că, acum nu mult timp, existau motive de îngrijorare în privința dispariției cărților tipărite și a înlocuirii lor cu formatul electronic în publicațiile academice.
Alte direcții de discuție ce vor fi abordate sînt: „(R)evoluția e-books: cum se (mai) raportează cartea electronică la cartea tipărită?”, „Tendințe editoriale referitoare la revistele academice: între limba engleză și limba locală, între versiunea on-line și cea tipărită”, „Situația cărții academice în România și Lituania”, „Viitorul editurilor universitare: instrument «didactic auxiliar» sau editură academică cu structură corporativă, ca Elsevier, Brill etc.”?
„Cartea academica se află, în clipa de față, într-un moment de cotitură, poate mai mult decît cartea destinată publicului larg. Presiunile media asupra cărții sînt din ce in ce mai mari. Se pare că cititorii din mediul academic, fie ei și din generațiile mai tinere, adică studenții, încă preferă tiparul. Se vor aduce în discuție și manualele universitare. Studenții din Lituania preferă ambele formate: atît tipărit cît și electronic și ne putem întreba de ce anume nu renunță la tipar. Se constată că există încă destui cititori care preferă suportul pe hîrtie. Ei sînt dispuși să plătească tipărirea publicațiilor, dar nu doresc să plătească pentru publicațiile în fomat electronic. Cei mai interesați ar putea fi tocmai studenții, membrii cei mai tineri și mai dinamici ai mediului academic, în mîinile cărora se află viitorul cărților publicate de editurile universitare”, a declarat conf. univ. dr. Dana Bădulescu, profesor asociat la Departamentul de Engleză UAIC.
Evenimentul este organizat de Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, în parteneriat cu Facultatea de Litere și Departamentul de Cercetare Interdisciplinar – Domeniul Socio-Uman de la UAIC din Iași.
Sursă foto: ciri.uaic.ro
Niciun comentariu