(STIINTIFIC, 8.00) "CUZA" – ISTORIE – CONFERINTA / Conferinta pe tema implinirii a 20 de ani de la caderea regimului comunist in Romania la Facultatea de Istorie.
(CUZANET, Iasi, 13 noiembrie) – Ieri, 12 noiembrie a.c., la Facultatea de Istorie a Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" Iasi (UAIC) a avut loc conferinta cu titlul "Dupa 20 de ani. Perspective asupra caderii comunismului in Romania: cauze, desfasurare, consecinte". Invitati la eveniment au fost invitati prof. univ. dr. Vasile Isan, rector al UAIC; prof. univ. dr. Alexandru-Florin Platon, decan al Facultatiiii de Istorie, dr. Marius Oprea, presedinte al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania, dr. Holger Dix, director al Fundatiei Konrad Adenauer; dr. Dorin Dobrincu, director al Centrului de Studii asupra Comunismului si Postcomunismului.
Isan: "Universitatea noastra e legata de numele unor personalitati care au protestat impotriva comunismului"
Evenimentul a debutat cu discursul prof. univ. dr. Alexandru Platon, decanul Facultatii de Istorie al UAIC, care a amintit ca "se implinesc 20 de ani de la o mare schimbare in Europa ale carei consecinte vor ramene valabile multa vreme de acum in colo", precizand totodata ca scopul conferintei a fost acela de a "explica schimbarea, cum are loc si traind-o, incercam sa o explicam".
Rectorul UAIC, prof. univ. dr Vasile Isan a pus in discutie problematica laturii economice a societatilor comuniste. In incheierea discursului a precizat ca "Universitatea noastra e legata de numele unor personalitati care au protestat impotriva regimului comunist si au avut de suferit de pe urma acestuia", mentionandu-i Petru Caraman, "care a fost mustrat, dat afara din Universitate", Stefan Munteanu, Liviu Antonesei, Liviu Cangeopol, Luca Pitu. Dr. Marius Oprea, presedinte al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania a atras atentia asupra birocratiei si lipsei de interes din partea autoritatilor asupra investigarii crimelor facute in perioada regimului comunist, chiar si in cazurile in care "avem dovezi concrete… domnul procuror Marius Iacob e un om foarte ocupat, o cauta pe Elodia. A cheltuit pana acum trei miliarde de lei ca s-o gaseasca pe Elodia. Dosarele cu oamenii care au facut crimele zac pe biroul lui". Acesta a mai scos in evidenta faptul ca "Suntem intr-o situatie cumva halucinanta. Avem un regim comunist condamnat, dar nici un activist care sa raspunda pentru faptele lui, avem un regim comunist declarat criminal, dar nici unul dintre cei care a comis crimele nu este tras la raspundere din punct de vedere juridic".
Directorul Fundatiei Konrad Adenauer Dr. Holger Dix a sustinut un discurs in limba engleza in care a mentionat ca desi activitatea Fundatiei este una foarte mare, acesta nu este inca bine inteleasa si receptata, amintind ca scopul activitatilor este in primul rand unul informativ, apoi de cercetare si educare. Ultimul care a luat cuvantul in deschiderea conferintei a fost dr. Dorin Dobrincu, director al Centrului de Studii asupra Comunismului si Postcomunismului, care a specificat ca "o asemenea manifestare era realmente necesara pentru ca noi romanii avem o problema de istorie foarte complicata, avem o problema cu cu memoria care insoteste fenomenele apropiate timpului".
Perspective asupra vechiului regim
Partea introductiva a fost urmata de prelegerea prof.univ.dr. Daniel Barbu de la Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii Bucuresti, sub titlul "Istoria unei probleme: comunismul inainte si dupa cadere". A urmat apoi desfasurarea sesiunilor de comunicari, care s-au realizat pe paneluri, in paralel, si au curpins urmatoarele tematici: "Anii '80: viata cotidiana, agonie si contestare" (moderator Florea Ioncioaia), "Propaganda si reprezentari sociale asupra comunismului la sfarsitul regimului Ceausescu" (moderator Adrian Neculau), "Imagini si tranzitii: lecturi in postcomunismul romanesc" (moderator Daniel Barbu), "Anatomia unei relatii ambigue: Bisericile si statul comunist" (moderator Dorin Dobrincu) si una singulara, sub titlul "Decembrie 1989 in Romania: probleme, analize, reevaluari" (moderator Mihnea Berindei).
Ultima comunicare din aceasta zi s-a terminat in jurul orelor 19.00, urmand ca participantii sa merga la masa la restaurantul Panoramic. Conferinta va continua maine, incepand cu ora 8.45, in sala H1 din corpul H al Universitatii, comunicarile fiind in deschise publicului larg, interesat de subiect. / Livia Hincu
Niciun comentariu