Vineri, 12 mai, începînd cu ora 10:00, în aula filialei ieşene a Academiei Române, va avea loc Simpozionul omagial „Ion Simionescu – 150 de ani de la naștere”. Evenimentul este organizat de Academia Română – Filiala Iași, Centrul de Cercetări Geografice și Institutul de Chimie Macromoleculară „P. Poni” din Iași. În cadrul manifestării vor fi susţinute comunicări referitoare la munca geologului Ion Simionescu și va fi organizată o vizită la Muzeul de Paleontologie şi Paleobotanică și la Muzeul de Mineralogie şi Petrografie „Grigore Cobălcescu”.
În deschiderea simpozionului vor vorbi acad. Viorel Barbu, preşedintele Filialei Iaşi a Academiei Române, acad. Nicolae Anastasiu, de la Secţia de Ştiinţe Geonomice a Academiei Române, prof. univ. dr. em. CS I Constantin Rusu, coordonatorul Centrului de Cercetări Geografice, prof. Sabina Elvira Maria Manea, directorul Şcolii Gimnaziale „Ion Simionescu” din Iaşi.
În program, sînt incluse comunicări științifice susținute de cadre didactice ale Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) și din cadrul Centrului de Cercetări Geografice al Academiei Române, Filiala Iași. Simpozionul va fi moderat de acad. Bogdan C. Simionescu.
„Ion Simionescu este o mare personalitate, pe care eu o pun pe același nivel cu Iorga, care a mers pe două domenii, unul al geologiei și unul al geografiei. Opera sa majoră se referă la domeniul geologiei, palentologiei în special, are contribuții în studiul Carpaților și spațiului basarabean. În domeniul geografiei, are primele tratate. În biologie, opera sa este despre flora și fauna României”, a declarat prof. univ. dr. em. CS I Constantin Rusu, unul dintre membrii comitetului de organizare a simpozionului.
Cîteva dintre titlurile lucrărilor incluse în program: „Ion Th. Simionescu – Cultură științifică și educație”, susținută de acad. Nicolae Anastasiu; „Ion Simionescu – Periplu științific”, susținută de prof. univ. dr. em. Mihai Brânzilă, (UAIC); „Ocrotirea florei și faunei din România în opera academicianului Ion Simionescu”, susținută de prof. univ. dr. m.c. Cătălin Tănase, (UAIC), Facultatea de Biologie, și dr. Constantin Mardari, dr. Ciprian Bîrsan, Grădina Botanică „Anastasie Fătu”, UAIC; „Virtuți expresive în opera lui Ion Simionescu”, susținută de conf. univ. dr. Ioan Milică, de la Facultatea de Litere a UAIC; „Ion Simionescu– Lider și deschizător de drumuri la Universitatea din Iași”, susținută de prof. univ. dr. ing. Ovidiu Gabriel Iancu, de la Facultatea de Geografie şi Geologie, Departamentul de Geologie a UAIC.
Ion Simionescu a fost geolog prin specializare, naturalist de mare anvergură, cu preocupări ample în geografie și biologie, profesor universitar, academician. Activitatea sa cuprinde studii de paleontologie şi stratigrafie, avînd peste 2.000 de titluri publicate, din care 112 lucrări strict științifice, prin care a descris 707 taxoni specifici, dintre care nu mai puțin de 98 sunt noi pentru știință. De asemenea, a elaborat 17 monografii paleontologice, în care defineşte şi denumeşte după criterii toponimice o serie de termeni stratigrafici intrați în uzanță internațională – subetaje ale Sarmațianului (Volhinian, Basarabian, Chersonian), un tratat de geologie (1927) și numeroase sinteze din diverse zone ale ţării, dar în special din trei regiuni: Dîmbovicioara, Dobrogea şi Podişul Moldovei. A fost și rector al UAIC și a condus primul doctorat în Geologie susţinut în România (1909) de către Gh. Macovei.
Sursă foto: www.acadiasi.org
Niciun comentariu