(STIINTIFIC, 18.00) “ASACHI” – ELECTROTEHNICA – CENTENAR /  Manifestari dedicate Centenarului Facultatii de Electrotehnica din Iasi.

(CUZANET, Iasi, 23 octombrie) – In perioda 26-30 octombrie a.c., Facultatea de Inginerie Electrica, Energetica si Informatica Aplicata din cadrul Universitatii “Gh. Asachi” din Iasi (UTI) sarbatoreste 100 de ani de la infiintare. Pentru a marca aceasta aniversare, sunt organizate o serie de evenimente ce vor culmina cu a VI-a editie a Conferintei Internationale de Inginerie Electrica si Energetica (Electrical & Power Engineering – EPE 2010) si a III-a editie a Simpozionului International de Istorie a Invatamantului Electrotehnic (History of electrical engeineering and of tertiary-level engineering education – IEEI 2010). “In perioada 26-30 octombrie, capitala europeana a ingineriei electrice se muta la Iasi. Participa aproximativ 280 de specialisti, care vor prezenta peste 230 de lucrari stiintifice, din 17 tari din patru continente: Europa, Asia, Australia – Noua Zeelanda si America”, a declarat prof. univ. ing. dr. Alexandru Salceanu, decan la Facultatea de Inginerie Electrica, Energetica si Informatica Aplicata si purtator de cuvant al universitatii.

Ceremonia de aniversare a Centenarului si deschiderea Conferintei EPE 2010 si a Simpozionului IEEI 2010 vor avea loc pe 28 octombrie, incepand cu ora 10.00, in Aula Eminescu a Bibliotecii Centrale Universitare (BCU). “Aceste evenimente stiintifice internationale sunt anual implicate in promovarea dezvoltarii ramurii noastre cu scopul de a ajunge la noutate si excelenta in domeniu”, a adaugat prof. univ. ing. dr. Alexandru Salceanu.

In cadrul celor doua evenimente internationale vor fi sustinute comunicari stiintifice in plen si se vor desfasura patru workshop-uri pe diverse teme specializate: “Electromagnetic Compatibility and Engineering in Medicine and Biology”, “Brain Computer Interface”, “Electrical proprieties and advanced applications of nano-structured systems” si “College – University Partnership in Support of High Professional Qualification of Young Generations”. Cel din urma workshop se afla la a III-a editie si consta intr-un parteneriat cu liceele. “Noi invitam partenerii nostrii din mediul preuniversitar pentru a gasi posibilitati de colaborare, pentru a induce tinerilor o atractie mai mare fata de facultatile tehnice”, a precizat prof. univ. ing. dr. Cristian Haba, secretar stiintific la Facultatea de Inginerie Electrica, Energetica si Informatica Aplicata.

Pe data de 30 octombrie a.c. este prevazut un program social ce consta intr-o excursie in nordul Moldovei pentru oaspetii din strainatate, la manastirile Humor, Voronet si Sucevita si la Centrul de Ceramica de la Marginea./ Simona Tutu, Anca Popa