Luni, 15 aprilie a.c., in cadrul Facultatii de Drept a avut loc conferinta intitulata “Arta de a fi avocat”. Evenimentul, care a fost organizat de Asociatia Studentilor Europeni la Drept din Iasi (ELSA), s-a desfasurat in amfiteatrul II.6 incepind cu ora 16.00 si i-a avut ca invitati pe avocatii Gabriela Gradinariu, Adrian Mogos si Ionel Nechita.
Prelegerea a fost inceputa de Adrian Mogos, care a prezentat cea mai importanta conditie pentru a practica avocatura si una dintre trasaturile cele mai importante ale acesteia. “Cei care intentionati sa intrati in barouri trebuie sa fiti convinsi ca vreti sa faceti acest lucru. Profesia de avocatura este superba ca actorie. Avocatul trebuie sa aiba o nota de artist, sa cunoasca arta cuvintului, arta ratiunii. Avocatul trebuie sa fie un actor. Ca sa joace foarte bine acest rol, trebuie sa fie foarte bine pregatit. Marea arta a avocatilor zilelor noastre este de a face probe intr-un dosar. In secolul trecut era de ajuns ca avocatul sa fie talentat in oratorie pentru a avea succes”, a precizat invitatul. Mai mult, acesta a subliniat auditoriului interesat de o cariera in acest domeniu ca “avocatura este o profesie liberala, libera si bazata pe concurenta”.
Gabriela Gradinariu a continuat aducind in discutie pasiunea pentru meserie si importanta “daruirii intru totul” fata de aceasta. “Poate cea mai importanta caracteristica a acestei profesii este ca e cea mai grea. Ai o responsabilitate foarte mare fata de client. Ai nevoie de calitati pentru a ajunge la performanta si sa fii dispus sa depui foarte multa pasiune. Trebuie sa fii un foarte bun psiholog, astfel incit sa poti intelege exact dorintele clientului, sa stabilesti o punte perfecta de comunicare intre tine si el si sa-l ajuti sa inteleaga ceea ce este cel mai bine pentru el. Un avocat bun trebuie sa fie un profesionist desavirsit. Aceasta profesie iti poate oferi satisfactii foarte mari”, a punctat Gabriela Gradinariu. Intrebata daca este mai greu pentru o femeie sa practice avocatura aceasta a raspuns: “E mai greu pentru o doamna, e adevarat. Dar, daca impui respect, atunci primesti respect”.
In ce priveste aportul studiului universitar la activitatea si responsabilitatile reale ale avocatului, Ionel Nechita a tinut sa dizolve orice iluzii. El a pus accentul pe importanta experientei dobindite individual prin practicarea avocaturii si pe necesitatea stimularii materiale a avocatilor. “Facultatea nu va prea ajuta pentru aceasta profesie. Pregatirea individuala va ajuta cel mai mult. Trebuie sa faceti practica! Multi dintre voi gindesc avocatura ca o pasiune. Avocatura este super atunci cind ea este exercitata ca afacere, cind te motiveaza in primul rind material. Va intereseaza cum va trebui sa va pregatiti. E o perioada incilcita in care nu mai stiti ce sa invatati. Singura zestre a acestei facultati este biblioteca. Singurul lucru care va este la indemina este constiinta voastra. Sint pline mall-urile de vinzatori absolventi de drept”, a exprimat avocatul.
Acest eveniment este o traditie consacrata a Activitati Academice ELSA Iasi, avind loc semestrial inca de la infiintarea asociatiei, de mai bine de 13 ani. Prin aceste conferinte organizatorii doresc sa ofere studentilor la drept un contact direct cu profesionistii din domeniu, avind posibilitatea de a-si contura o viziune proprie si clara asupra profesiei de avocat.
Marius Mitrofan
Niciun comentariu