Lansarea cărții „Un secol al memoriei – Literatură și conștiință comunitară romantică”, semnată de Doris Mironescu, a avut loc marți, 6 decembrie 2016, între orele 17.00 – 18.00, la Librăria „Orest Tafrali”. La eveniment au participat conf. univ. dr. Antonio Patraș, coordonator al colecției de istorie literară la Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), conf. univ. dr. Bogdan Crețu, director al Institutului de Filologie Română „A. Philippide”, din Iași, Andi Mihalache, cercetător științific doctor la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” din Iași, prof. univ. dr. Nicu Gavriluță, precum și studenți și masteranzi de la Facultatea de Litere și de la Facultatea de Istorie de la UAIC.
Printre temele abordate în carte se află tema memoriei, a identității de la pașoptism pînă la post-comunism. Sînt prezentate și perioada marilor clasici, ficțiunea istorică romantică, supraviețuirea unora dintre temele clasice în forme noi, astăzi, evoluția motivului ruinelor în literatură, ruptura față de motivele tradiționale ale secolului al XIX-lea.
„Ruinele sînt printre noi, sînt mai prezente decît credem și decît ne-am dori să recunoaștem și acest lucru ne obligă să luăm această temă a ruinei și a trecutului care ne formează, care ne construiește identitatea, să o luăm mai în serios decît dacă am considera-o o temă literară fixată în secolul al XIX- lea”, a declarat Doris Mironescu.
Autorul a mai adăugat faptul că secolul al XIX-lea a fost cea mai ingrată perioadă a literaturii și că aceasta s-a salvat, oarecum, la final, prin literatura celor patru mari clasici, Ion Creangă, Mihai Eminescu, I.L. Caragiale și Ioan Slavici. Doris Mironescu a mai spus că acești scriitori canonici nu numai că au fixat embleme ale naționalității în literatură, ci au devenit ei înșiși niște embleme.
„Cartea lui Doris Mironescu nu este o carte de istorie literară, în sensul consacrat, sau o sinteză care să refacă o anumită epocă sau să refacă portretele scriitorilor, ci, mai degrabă, principala miză este una teoretică; pur și simplu cartea își propune să vadă cum anume se cristalizează în cultura română anumite tipare, anumite forme culturale”, a declarat Bogdan Crețu.
Doris Mironescu (n. 1979, Roman) este lector universitar doctor la Facultatea de Litere, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și cercetător științific la Institutul de Filologie Română „A. Philippide” al Academiei Române. Acesta a mai publicat „Viața lui M. Blecher. Împotriva biografiei” (Editura Timpul, Iași, 2011), lucrare pentru care a obținut Premiul „Titu Maiorescu” al Academiei Române.
Niciun comentariu