(STIINTIFIC, 18.00) "CUZA" – CHIMIE – COLOCVIU/ Universitatea "CUZA" va gazdui primul colocviu franco-roman de chimie medicala din Romania
(CUZANET, Iasi, 5 octombrie) – In zilele de 7 si 8 octombrie a.c., Facultatea de Chimie a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza”(UAIC) din Iasi va gazdi in Aula Magna „Mihai Eminescu” a UAIC prima editie a Colocviului Franco-Roman de Chimie Medicala. Evenimentul va fi realizat de Alina Ghinet, castigatoarea bursei L’Oreal-UNESCO si este realizat in colaborare cu UAIC, Scoala de Inalte Studii de Ingineri (HEI), Agentia Nationala a Francofoniei, Ambasada Frantei in Romania si laboratoarele de cercetare Servier din Franta.
Colocviul se va desfasura in limbile franceza si romana, fiind structurat pe o parte de comunicari orale si pe o parte de prezentari de afise, avand ca scop sensibilizarea studentilor la optica cercetarii impotriva cancerului. „Pentru ca in Romania nu a mai existat posibilitatea unui congres de chimie medicala, am hotarat sa evadam din aspectul teoretic. E o buna modalitate pentru studenti de a ii incuraja in cercetare si de a deschide noi noi relatii cu cei din exteriorul tarii. Astfel, am reusit sa derulam un contract de colaborare pentru schimb de studenti intre Facultatea de Chimie de la Iasi si HEI”, a declarat Alina Ghinet.
Cele 16 conferinte vor fi sustinute de invitati francezi din mediul universitar de la Universitatea Catolica Lille II si din mediul industrial de la Johnson& Johnson, precum prof. dr. Benoît Rigo È™i a prof. dr. Philippe Gautret. De asemenea, in cadrul colocviului vor participa si profesori de la alte centre universitare din Republica Moldova ca prof. dr. Aurelian Gulea, academician specialist in domeniul Chimiei Anorganice, precum si din Israel, prof. dr. Samuel Braverman, dar si din alte regiuni ale ale Frantei ca Le Havre si Gif-Sur-Ivette.La eveniment este asteptat Henri Paul, ambasadorul pe probleme culturale al Frantei la Bucuresti.
In cadrul prezentarilor pe afise, sunt inscrisi 200 de participanti cu 50 de postere aflate in concurs. Cele mai bune doua afise vor fi premiate de catre UAIC cu o suma de bani si carti din partea editurii. „Pe langa romani si francezi, sunt inscrisi si studenti din Benam si Camerun din Africa, precum si din Republica Moldova”, a mai adaugat Alina Ghinet. Posterele pot fi studiate in Sala Pasilor Pierduti a UAIC.
Toate rezumatele conferintelor si afiselor vor fi regrupate intr-un volum care va fi gazduit de Acta Chemica din Iasi, urmand sa fie tradus in mai multe limbi.
Colocviul sarbatoareste totodata 150 de ani de la infiintarea UAIC si 125 de ani de la infiintarea HEI./ Iustina Ambrono
Niciun comentariu