(STIINTIFIC, 08.00) "CUZA" – LITERE – EVENIMENT / Conferinta despre rolul jurnalistilor evrei pentru limba si cultura germana din Bucovina, inainte de al doilea razboi mondial.
(CUZANET, Iasi, 2 iunie) – Catedra de Germanistica a Facultatii de Litere de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" si Centrul Cultural German au organizat conferinta "JÜDISCHE JOURNALISTEN IN CZERNOWITZ. ANMERKUNGEN ZU EINEM BERUFSSTAND" ("Jurnalistii evrei din Cernauti. Note luate de un profesionist"). Aceasta a avut loc ieri, 1 iunie a.c., la ora 12.00, in sala de seminar "Traian Bratu" de la Catedra de Germanistica din Corpul A al Universitatii "Al. I. Cuza") si a fost sustinuta de lect. univ. dr. Markus Winkler, fost care a facut parte din Catedra de Germanistica de la Universitatea din Cernauti.
La eveniment au fost prezenti prof. univ. dr. Andrei Corbea Hoisie care a moderat evenimentul, lect. univ .dr. Ioan Constantin Lihaciu, dr. Alexander Rubel, directorul Centrului Cultural German din Iasi, cadrele didactice ale Catedrei de Germana si cativa studenti germanofoni.
Dr. Markus Winkler a vorbit despre statutul jurnalistilor evrei din Cernauti, in special de la inceputul secolului 20 si pana la cel de-al doilea Razboi Mondial. Invitatul a ales sa discute despre doua figuri exemplare ale jurnalismului evreiesc cernautean: Philipp Menczel care s-a implicat in miscarea sionista si Mayer Ebner, care s-a implicat in politica romana, dupa transformarea Bucovinei in teritoriu romanesc, in 1918.
Conform teoriilor lui Max Weber, Mayer Ebner a pledat pentru legatura puternica dintre jurnalism si politica si a vorbit despre responsabilitatea etica a jurnalistului. Dr.Markus Winkler a aratat ca limba si cultura germana a jurnalistilor si intelectualilor evrei a reprezentat legatura culturala dintre vest si est pana la instaurarea regimului nazist, moment dupa care multi dintre ei s-au simtit tradati si putini au continuat sa creada in spiritul german civilizatoriu. In acest caz, cercetatorul a oferit exemplul extrem al jurnalistului Julius Werner care a preferat sa mearga intr-un lagar german in locul unuia romanesc, cu speranta ca va comunica mai bine cu autoritatile germane, dar care a fost impuscat exact in momentul cand cobora din tren, din cauza ca se misca prea incet.
Referindu-se la durata studiului si la cum s-a apropiat de subiectul abordat, dr. Markus Winkler a povestita ca " pentru prima data, in 1996, am scris o lucrare despre poeta Rose Ausländer. Editorul autoarei (n.r. Helmut Braun) a organizat o expozitie in Leipzig care mi-a trezit interesul despre cultura germana din Bucovina. A urmat marea sansa, in 1998, sa devin pentru 5 ani lector la Catedra de Germanistica din Cernauti. In 2000 am cunoscut-o la o conferinta de germanistica, in Iasi, pe viitoarea mea conducatoare de doctorat, doamna Susanne Marten Finnis (n.r. Susanne Marten Finnis este profesor de Lingvistica Aplicata a «School of Languages and Area Studies» de la Universitatea din Portsmouth, cercetator in domeniul activitatilor literare evreiesti din centrele intelectuale ale Europei Centrale si Estice: Berlin, Cernauti si Vilnius.).Consider ca subiectul conferintei este foarte interesant pentru ceea ce auzim in ziua de azi despre cultura bucovineana. Jurnalismul ne ajuta sa intelegem mai bine cum a pornit totul, cum s-a dezvoltat in acea vreme totul, cum a crescut acolo o cultura germanofona. In acea regiune exista un procent important de germanofoni, dar nu se vorbea numai germana, ci si alte limbi si coexistenta lor in spatiul bucovinean ii fascineaza pe foarte multi cercetatori.”
Ana Maria Palimariu, lect.univ.dr. in cadrul Catedrei de Germanistica a declarat ca "in randul evreilor din Bucovina, cultura germana a reusit sa nasca aceasta simbioza germano-ebraica, importanta pentru cresterea potentialului de comunicare intre vorbitorii de limba germana din vest si cei din est, dar care insa, din pacate, cu stiinta si acordul tacit al autoritatilor din Romania, a fost distrusa de nazisti."
Dr. Markus Winkler va ramane din octombrie 2010 in Iasi, pentru trei ani, pentru a-si continua activitatile de cercetare.Acesta a fost acceptat ca bursier post-doc al programului "Dezvoltarea capacitatii de inovare si cresterea impactului cercetarii prin programe post-doctorale." / Andrada Munteanu
Niciun comentariu