În cadrul proiectului „Mărturii ale vieții culturale din Academia Română”, pe data de 10 octombrie, la Academia Română, filiala Iași a avut loc conferința „Două monumente ale chimiei românești”, susținută de chimistul Marius Andruh, director al Institutului de Chimie Organică și Supramoleculară „C. D. Nenițescu” și vicepreședinte al Academiei Române.
În cadrul conferinței, academicianul Marius Andruh a adus în discuție două mari nume fondatoare ale chimiei românești – Gheorghe Spacu și Costin Nenițescu.
Gheorghe Spatcu s-a născut în 1883 la Iași, a studiat la Liceul Național și a urmat studiile la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” începînd cu anul 1902. Marius Andruh a prezentat poze ale cîtorva săli din universitate, săli care au fost frecventate de Gheorghe Spatcu. După ce a terminat cei trei ani de școlarizare, chimistul a realizat lucrarea de licență și a mers la Viena, apoi la Berlin, unde l-a întîlnit pe Neculai Costăchescu, savant care a pus bazele chimiei coordinative în România și care a colaborat cu Alfred Werner, creator al chimiei coordinative moderne și cîștigător al premiului Nobel în 1913. Gheorghe Spatcu și-a realizat lucrarea de doctorat sub îndrumarea lui Neculai Costăchescu.
Publicul prezent în sală, a putut viziona fotografii cu manuscrisele originale ale chimistului, cercetări scrise de mînă, lucrări care din care a rezultat teza sa de doctorat.
Marius Andruh va vorbit, de asemenea, despre descoperirile lui Gheorghe Spatcu și despre lucrurile pentru care el este cunoscut la nivel internațional – a inovat utilizarea combinațiilor complexe pentru identificarea ionilor metalici. De asemenea, pe plan național, este cunoscut drept fondatorul chimiei anorganice și analitice. „Chimia coordinativa a fost extrem de bine reprezentată la Chișinău datorită Iașului”, a apreciat academicianul.
A doua parte a prezentării a fost deschisă prin evocarea lui Costin Nenițescu: „Sînt puține personalități care dau nume de licee, dar șase licee din țară îi poartă numele lui Nenițescu”. Vicepreședintele Academiei Române a vorbit despre volumul uriaș al arhivei lăsate de Costin Nenițescu și prin faptul că există trei reacții chimice numite după el în chimia organică, despre manualele de chimie pe care le-a scris și despre dicționarele poliglote de chimie organică redactate.
În sala de conferință erau prezenți mai mulți elevi de liceu olimpici la chimie, iar Marius Andruh încheie prin a le oferi un sfat: „Personalitățile pe care vi le-am prezentat le puteti lua ca modele, dar nu sa le copiați. Se poate face cercetare și în această țară. Nu sînt cu totul idealist, cercetarea trebuie finanțată, dar, dacă vrei neapărat, poți sa reușești și în cercetarea românească”, i-a sfătuit, în final, pe elevii olimpici la chimie prezenți în sală. El a mai adăugat că știința chimiei poate fi asociată cu arta, cu arhitectura, iar chimistul pune amprenta propriei personalități în cercetările sale.
Niciun comentariu