In Aula Magna „Mihai Eminescu” a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi s-a desfasurat astazi, 11 octombrie a.c., conferinta cu titlul „Rolul schemelor de garantare a depozitelor in gestionarea crizelor din sectorul financiar”. Aceasta a fost suStinuta in cadrul proiectului „Zilele portilor deschise pentru studentii economisti” si a fost organizata organizat de catre Banca Nationala a Romaniei in colaborare cu UAIC Iasi.
La eveniment au participat atat studenti si profesori ai Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor (FEAA) din Iasi, cat si reprezentanti ai Bancii Nationale a Romaniei. Printre personalitatile prezente se numara conf.univ.dr Dan Chirlesan, prof.univ.dr. Gheorghe Popa, prorector- cercetare stiintifica, prof. univ. dr Dinu Airinei, decan FEAA Iasi.
Prof. univ. dr. Gheorghe Popa, prorector UAIC, a multumit reprezentatilor Bancii Nationale a Romaniei pentru initiativa remarcabila de a reface o traditie importanta a scolii romanesti de economie si i-a invitat pe studentii economisti sa viziteze sediul BNR, sa cunoasca indeaproape evenimentele reale ce se petrec in spatele usilor inchise. Prorectorul a subliniat, de asemenea, faptul ca acest program le ofera studentilor o sansa unica de a se familiariza cu mediul bancar romanesc, prin participarea la conferintele organizate de BNR in diverse centre universitare din tara.
„Unde ne aflam? In Europa. Unde este Europa? In urma.”
Urmatorul invitat care a luat cuvantul a fost Eugen Dijmarescu, fost membru in consiliul de administratie al BNR, actualmente director al Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB). Acesta si-a inceput discursul printr-o prezentare a doua lucrari apartinand unor studenti participanti la programul initiat de BNR inca din anul 2009. Anul acesta, in cadrul acestui program de sprijin financiar, un numar de aproximativ 30 de studenti au fost oaspetii sucursalei iesene a Bancii Nationale a Romaniei. Acestia au avut posibilitatea de a discuta cu lectorii BNR despre istoria si functiile institutiei bancare.
Eugen Dijmarescu a precizat ca a ales sa vina la Iasi in vremuri grele, „datorate nu aglomeratiei de pe strazile orasului, ci aglomeratiei din cancelariile din toata lumea”. Directorul FGDB a subliniat faptul ca este reprezentantul singurei scheme de garantare a depozitelor din Romania, spre deosebire de celelalte tari europene precum Germania, Austria, Suedia, Elvetia, unde functioneaza mai multe astfel de scheme in stransa colaborare, in interesul deponentilor. Referitor la institutia pe care o reprezinta, acesta a mai precizat ca „lucreaza cu o gestiune riguroasa si nu este indreptata spre profit.”
Dupa o scurta prezentare a evolutiei in timp a FGDB, de la infiintarea sa, in 1996, pana in prezent, dar si a rolului pe care acesta il joaca in sistemul financiar romanesc, Eugen Dijmarescu si-a indreptat discursul catre zona dezvoltari politicilor economice actuale: „Oamenii politici sunt in urma globalizarii cu un deceniu, iar politicile economice au ramas niste umile serve ale politicienilor din interiorul granitelor. Guvernele acestei lumi sunt la fel de responsabile de situatia economica actuala, ca si in 2008, cand in urma crizei, suma impusa platitorilor de impozite nu a facut altceva decat sa creasca datoria publica. Nu s-a schimbat nimic.”
Directorul FGDB si-a incheiat discursul cu o concluzie asupra solutiei propusa de guvernele lumii, de a capitaliza pietele: „Bajbaim in cautarea unor solutii. Unde ne aflam? In Europa. Unde se afla Europa? In urma.”
In cadrul acestei conferinte a fost anuntata desfasurarea unui concurs de cercetare economica adresat exclusiv tinerilor studenti economisti. Competitia „Costin Murgescu” este dotata cu premii in valoare de 3000 de Euro. Aceasta consta in redactarea unui eseu original, in limba engleza, care trebuie trimis online, in perioada 1 decembrie- 3 martie. „Concursul isi propune stimularea cercetarii economice originale”, a concluzionat Eugen Dijmarescu.
Evenimentul „Zilele portilor deschise pentru studentii economisti” este organizat anual de catre Banca Nationala a Romaniei, in colaborare cu 12 centre universitare din tara. Anul acesta a fost organizata si o scoala de vara, in cursul lunii septembrie, ce a avut drept ca obiectiv facilitarea schimbului de informatii si de experienta intre cadrele didactice din universitatile partenere, pe de o parte si oficialii si lectorii BNR, pe de alta parte.
Tot astazi, in Aula Magna „Mihai Eminescu, de la ora 18.00, solistul Alexandru Tomescu va sustine un recital de vioara.
Roxana Gorcioaia
Steliana Orasanu
Laura – Elena Bejinariu
Claudia – Mirela Danaila
Niciun comentariu