Joi, 18 octombrie, în mansarda Muzeului Universității „Alexandru Ioan Cuza” a avut loc conferința cu titlul „Diplomația românească interbelică. Contribuții la consolidarea prestigiului României în Europa și în lume”, organizată de Asociația „Vespasian V. Pella” din Iași. În cadrul conferinței au susținut prelegeri prof. univ. dr. Ion M. Anghel, ambasador, președintele Academiei Oamenilor de Știință din România și prof. univ. dr. Aurora Ciucă, specialist în Drept internațional public, președintele Asociației „Vespasian V. Pella”.
În deschiderea conferinței, lect. univ. dr. Alina Gentimir, moderatorul manifestării, a menționat că „din păcate, România, în momentul de față, se raportează la non-valori” și de aceea personalitățile care fac subiectul prelegerilor sînt oameni cu un impact important asupra diplomației românești.
„Motivul pentru care noi, ca organizatori ai evenimentului, am ales acest subiecte este faptul că Vespasian Pella nu a fost doar un profesor sau un jurist naționalist, ci pentru că acesta a fost diplomat român în perioada interbelică și prin tot ceea ce a făcut a ajutat la răspîndirea spiritului românesc în Europa”, a subliniat prof. univ. dr. Aurora Ciucă.
Prima prelegere, „Răspunderea statelor în viziunea lui Vespasian V. Pella”, a fost susținută de prof. univ. dr. Ion M. Anghel, care l-a prezentat pe Pella atît în postura de diplomat român în perioada interbelică, cît și în postura de iubitor de patrie.
Ion M. Anghel a specificat, de asemenea, că este mulțumit de faptul că acest eveniment are loc „la 100 de ani de la înființarea României Mari” și că „astfel, este important să prezentăm faptele așa cum s-au întîmplat ele cu adevărat”.
În continuarea prelegerii, a vorbit despre trei momente deosebite în istoria României care au avut loc în ultimul secol și despre care Vespasian Pella a scris: Conferința de pace de la Paris, anul 1940, cînd România a fost împărțită și a pierdut foarte multe teritorii, și perioada anilor 1944 – 1947, cînd România a devenit zonă de ocupație a rușilor. Profesorul a menționat că după cel de-al Doilea Război Mondial, pentru a-și normaliza relațiile cu celelalte state, România a trebuit să plătească despăgubiri de război, despăgubiri de naționalizare.
Spre finalul prelegerii, prof. univ. dr. Ion M. Anghel a tras o concluzie cu privire la prelegerea susținută, spunînd că „Vespasian Pella nu poate fi ignorat, deoarece acesta a scris, a militat și a acționat pentru a ajuta populația României detașîndu-se de ceilalți”.
Figura feminină a diplomației românești
Cea de-a doua prelegere a fost susținută de prof. univ. dr. Aurora Ciucă și s-a intitulat „Ambasadoarea spiritului românesc la Societatea Națiunilor, Elena Văcărescu”. Personalitate cunoscută în istorie, Elena Văcărescu a fost „o sursă de inspirație pentru toți tinerii și pentru toți românii”.
După prezentarea unor detalii despre copilăria Elenei Văcărescu și despre familia acesteia, despre studiile pe care le-a urmat și despre prieteniile pe care le-a legat la Paris, Aurora Ciucă a vorbit despre cariera literară a personajului și despre exilul acesteia, din cauza logodnei cu Regele Ferdinand. În urma acestui exil, Elena Văcărescu a devenit „un punct puternic de legătură între Franța și România”.
Prelegerea s-a încheiat cu sublinierea faptului că Elena Văcărescu și-a adus contribuția, de-a lungul timpului, în nenumărate mișcări care susțineau feminismul, subiect actual și azi.
În cadrul conferinței a avut loc și lansarea cărții Tratatele de la Trianon și Paris din 1920. Documentele prin care s-a consfințit înfăptuirea României Mari, scrisă de prof. univ. dr. Ion M. Anghel.
Asociația „Vespasian V. Pella” a fost înființată în anul 2016, fiind inițial o activitate desfășurată sub forma unui cerc studențesc, cu scopul cercetării operei științifice a activității juristului și diplomatului român al cărui nume îl poartă.
Niciun comentariu