(STIINTIFIC, 10.00) POLITEHNICA-CONFERINTA-INGINERIE ELECTRICA/ Conferinta internationala destinata cercetatorilor din domeniul Electrotehnicii.
(CUZANET, Iasi, 1 februarie) – Pana la data de 15 februarie a.c., cercetatorii de la Facultatea de Inginerie electrica, Energetica si Informatica Aplicata  din Iasi, pot trimite propunerile de lucrari pentru workshopurile ce vor avea loc in cadrul Conferintei Internationale OPTIM(Optimizarea Echipamentelor Electrice si Electronice). Evenimentul  este organizat de Facultătile de Inginerie Electrica ale Universitatilor din Brasov, Timisoara si Cluj-Napoca si se va desfasura in perioada 20-22 mai la Complexul turistic "Cheile Gradistei" din comuna Moieciu, la 40 km de Brasov si la 10 km de Castelul Bran. ,,Este cea de-a 12-a editie a acestei conferinte, eveniment ce este inclus in circuitul conferintelor internationale, fiind anuntata in lista conferintelor IEEE. Vor fi prezentate aproximativ 200 de lucrari, din domeniile principale ale Electrotehnicii si anume: Sisteme energetice, Teoria campului electromagnetic; Masini electrice; Electronica de putere; Actionari electrice; Automatizari electrice; Mecatronica, Electronica aplicata; Sisteme integrate, Educatie in Ingineria Electrica; Tehnologii emergente. La cerere se pot organiza sesiuni speciale, dedicate unor subiecte de mare interes sau cuprinse in programe internationale cu caracter stintific. Fiecare lucrare trebuie prezentata de unul dintre autori. Un autor nu poate prezenta mai mult de 2 lucrari’’, a declarat prof. univ. dr. ing. Mihai Cernat, membru in comitetul de organizare al conferintei.Conferinta este sponsorizata de Academia Romana, de Academia de Stiinte Tehnice din Romania precum si de Institute of Electrical and Electronic Engineering IEEE(forumul stiintific cel mai inalt în Electrotehnica) si financiar de Autoritatea Natională pentru Cercetare Stiintifica (ANCS), Comisia pentru Manifestari Stintifice si Expozitionale, dar si de cateva societati comer­ciale.  Unul dintre organizatorii de anul acesta ai evenimentului, prof. univ. dr. Mihai Cernat a mai adaugat ca ,,din dorinta de a amplifica relatiile cu mediul economic, la OPTIM se va organiza un Forum Industrial ce va consta in sesiunea specială Industry News, expozitia de produse industriale si software ale unor firme de profil (Expo­zi­tia de produse electrotehnice, electronice si de automatizari), precum si din Masa rotunda ,,Electrical Engineering and Environment’’. Pentru a sprijini programul european LLP ERASMUS, dar si pentru a face cunoscută studenÅ£ilor tematica actuala a cercetarii pe plan mondial, se va organiza un Forum Studentesc in cadrul caruia profesorii universitari vor prezenta succint oferta educationala si proiectele de diploma  ale  facultatilor si catedrelor lor. Specialisti din mediul economic vor prezenta oferta de locuri de practica si oferta de locuri de munca.
In cadrul conferintei vor fi prezentate lucrari in plen ale unor profesori veniti de la universitati precum cele din SUA, Polonia, Germania, iar din Comitetul Stiintific de Recenzie al confe­rintei fac parte aproximativ 200 personalitati din domeniul electrotehnic, electronic si din automatizari, din Romania dar si din strainatate. Printre tarile participane se numara: Austria, Ungaria, Cehia, Slovacia, Germania, Danemarca, Suedia, Finlanda, Olanda, Belgia, UK, FranÅ£a, Portugalia, Spania, Italia, Grecia, Republica Macedonia, Bulgaria, Serbia, Rusia, Republica Moldova, SUA, Canada, Korea, Israel, Iran, Brazilia, Turcia, Elvetia.
Lucrarile acceptate la Conferinta OPTIM vor fi  publicate cu ISBN si ISSN (la IEEE si la Editura Universitatii Transilvania din Brasov) si vor fi indexate in baze de date internaÅ£ionale (ISI Thomson World of Science, Scopus etc). Limba oficiala a conferintei este limba engleza. /Olga Grigorescu