Facultatea de Fizică a Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași organizează vineri, 10 martie, etapa locală a celei de-a VI-a ediții a Concursului de fizică „Dragomir Hurmuzescu”. Acesta se va desfășura în incinta Facultății de Fizică din Iași, urmînd ca etapa națională care va avea loc în perioada 7-9 aprilie și la care vor participa Facultățile de Fizică din Cluj-Napoca, Timișoara, București și Craiova, să se desfășoare tot la UAIC.
La etapa locală participă studenți de la Facultatea de Fizică din Iași, dar și studenți de la Bălți (Republica Moldova), iar la etapa națională fiecare facultate va participa cu o echipă formată din șapte studenți și un îndrumător. Concursul este organizat de titularii disciplinelor fundamentale, precum Mecanică, Optică, Termodinamică și Electricitate, iar juriul va fi format din profesorii coordonatori din anul precedent.
„Prin intermediul acestui concurs studenții evaluează tot ceea ce învață în timpul facultății. Dar, totodată, încercăm să creăm legături, prietenii, pentru că mulți dintre ei, fiind cei mai buni studenți, vor ajunge la un moment dat să lucreze în cercetare, în universități și atunci, dacă se cunosc de tineri, o să meargă mai bine colaborarea între ei. Ne mîndrim că în ultimii doi-trei ani am obținut locul I la etapa națională, ceea ce înseamnă că nivelul de performanță din universitate este foarte ridicat”, a declarat conf. dr. habil. Cristian Enăchescu, prodecanul Facultatății de Fizică din Iași.
Pentru studenții de anul I, tematica se va înscrie în Mecanica clasică (Mecanica punctului material și Mecanica sistemului de puncte materiale), iar pentru anul al II-lea vor fi subiecte din Fizica moleculară și Căldură, Mecanică analitică, Optică, Electricitate și magnetism. Studenții din anii terminali vor face și prezentări de cîte 15 minute, ca la o conferință.
Facultatea de Fizică din Iași a inițiat acum cinci ani această olimpiadă studențească. Concursul poartă numele marelui fizician și inventator român Dragomir Hurmuzescu, cel care a pus bazele primului Laborator de electricitate din țară, la UAIC. A fost profesor la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, membru corespondent al Academiei Române și fondatorul învățămîntului electrotehnic din România.
Sursă foto:www2.phys.uaic.ro
Niciun comentariu