(STIINTIFIC, 13.00) CERCETARE – COMPETITIE – PREMII /  S-a relansat competitia pentru premierea cercetarii stiintifice.

(CUZANET, Iasi, 23 februarie)  – Consiliul National al Cercetarii Stiintifice in Invatamintul Superior (CNCSIS) a redeschis competitia adresata cercetatorilor si cadrelor didactice din institutiile de invatatmint superior din Romania pentru acordarea premiilor “Opera Omnia” si “In Hoc Signo Vinces”. Candidaturile se depun in perioada 1-26 martie a.c., urmind ca rezultatele sa fie anuntate in cadrul celei de-a XII-a Conferinta Nationala a Cercetarii Stiintifice din Invatamintul Superior CNCSIS 12, din 13-15 mai a.c. Cererile de inscriere, impreuna cu CV- urile si dosarul candidatilor in cazul premiul “IN HOC SIGNO VINCES”) se depun  individual sau prin posta la sediul CNCSIS  (B-dul Schitu Magureanu, nr 1, sect. 5, Bucuresti). Membrii activi ai CNCSIS nu pot participa in competitia pentru obtinerea celor doua premii, o persoana poate fi recompensata cu o astfel de distinctie o singura data in cariera sa universitara.

La editia de anul trecut, a noua, s-au inscris 23 de cercetatori pentru premiul „Opera Omnia”, in timp ce competitia pentru „In Hoc Signo Vinces” a avut 63 de candidati.

Intreaga activitate de cercetare, premiata

Premiul “Opera Omnia” revine  personalitatilor  remarcabile din cercetarea stiintifica romaneasca si se acorda pentru intreaga lor activitate. Depunerea candidaturilor se face atat la nivel institutional (propuneri din partea institutiilor de invatamant superior si cercetare din Romania), cat si la nivel individual (reprezentantii comunitatii academice). Criteriile folosite in evaluarea candidatilor vor fi rezultatele stiintifice si tehnologice remarcabile, recunoasterea prestigiului profesional la nivel national si international, premii si distinctii, monografii sau tratate publicate de catre acestia, lucrari publicate in reviste din fluxul principal de publicatii si in ce masura acestia sunt formatori in scoala de cercetare stiintfica. Se acorda un singur premiu de acest tip la nivelul fiecarei comisii de specialitate a CNCSIS: matematica si stiintele naturii, stiinte ingineresti, stiinte socio- umane si economice , stiintele vietii si ale pamantului, stiinte agricole si medicina veterinara, stiinte medicale.

Tinerii, si ei recompensati

Premiul "In Hoc Signo Vinces”  recompenseaza  performantele  deosebite  ale tinerilor cercetatori  din invatamantul  universitar  romanesc  sau  institutele de cercetare-dezvoltare-inovare  romanesti. Distinctia se acorda tinerilor care detin  titlul de doctor in stiinte si au virsta pina in 35 de ani. Pe linga aceste doua conditii principale, candidatii trebuie sa aiba trei lucrari in domeniu, publicate in reviste din fluxul principal de publicatii dintre care minimum una ca prim autor. O persoana poate candida pentru mai multe domenii. Astfel, dosarul depus trebuie sa contina atatea capitole cate domenii doreste sa-si asume candidatul. Pentru fiecare domeniu, candidatul isi face autoevaluarea activitatii pe baza a sapte criterii, detaliate in formularul de inscriere:carti in domeniu, articole in domeniu aparute in reviste cotate ISI si in reviste din BDI, articole in domeniu aparute in reviste, altele decat cele de la criteriul precedent, de tipul B+, recunoscute de catre CNCSIS, lucrari publicate in volumele conferintelor international, volumele respective fiind inscrise in BDI. Alte criterii: lucrari publicate in volumele unor manifestari stiintifice, altele decat cele la criteriul anterior (lucrari emise cu minimum 2 referenti), brevete in domeniu, realizari de produse, echipamente si instalatii in domeniu si finalizate. Premiul se acorda pentru aceleasi domenii mentionate si pentru premiul “OPERA OMNIA”.

 


OPERA OMNIA, 2009

In 2009, Comisia pentru  Stiintele  vietii si ale pamantului a CNCSIS  a acordat premiul “Opera Omnia” prof. dr. Alexandru Ungureanu de la Universitatea “Al. I. Cuza” din Iasi. Acesta este recunoscut ca o personalitate a geografiei umane contemporane din Romania, fiind  membru curent al Academiei Romane de la Universitatea “Al. I.Cuza” si profesor emeritus al acesteia,  membru al Comisiei de Standardizare a Denumirilor Geografice a Academiei Romane si membru de onoare al Societatii Franceze de Geografie. La celelalte comisii de specialitate ale CNCSIS , premiul “OPERA OMNIA” a fost acordat in 2009 cercetatorilor: prof. dr. Ioan Iovitz Popescu- Universitatea din Bucuresti (matematica si stiintele naturii), prof. dr. ing. Ioan Anton- Universitatea Politehnica din Timisoara si prof. dr. ing. Marius Sabin Peculea- Academia Romana  (stiinte ingineresti), prof. dr. Nicolae Bocsan- Universitatea “Babes- Bolyai” din Cluj (stiinte socio- umane si economice), prof. dr. Ioan Cristian Hera- Academia de Stiinte Agricole si Silvice (stiinte agricole si medicina veterinara) si prof. dr. Marius Raica- Universitatea de Medicina si Farmacie “Victor Babes” in Timisoara (stiinte medicale).

IN HOC SIGNO VINCES, 2009

Premiul "In Hoc Signo Vinces" a fost inmanat dr. Mihai Alexandru Stanoiu- Institutul de Fizica si Inginerie Nucleara „Horia Hulubei” din Bucuresti  (matematica si stiintele naturii),  conf. dr. Constantin Paleologu- Universitatea Politehnica din Bucuresti (stiinte ingineresti), C.S. dr. Cristian Ciocan- Universitatea  din Bucuresti (stiinte socio- umane si economice), C.S. dr. Daniel Stefan Veres- Institutul de Speologie „Emil Racovita” din Cluj (stiintele vietii si ale pamantului), asistent dr. Florina RAICU – Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti (stiinte medicale). / Maria Burla