La Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași s-a desfășurat miercuri, 14 decembrie, ședința festivă a Academiei Române, moment inclus în programul evenimentului „Iași, Capitala Renașterii Naționale”. Manifestarea a avut loc în Aula Magna „Mihai Eminescu” a UAIC și a fost organizată de către Departamentul Centenar al Guvernului României, Banca Națională a României și Primăria Municipiului Iași.
La eveniment au participat prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC, Dan-Andrei Muraru, consilier prezidențial, Irina Alexe, secretar de stat, prof. univ. dr. Daniel Șandru, secretar de stat și coordonator al Departamentului Centenar, Mihai Chirica, primarul municipiului Iași, academicianul Dan Berindei, academicianul și guvernatorul BNR Mugur Isărescu, academicianul Ioan-Aurel Pop, rectorul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, academicianul Alexandru Zub, Gheorghe Cojocaru, directorul Institutului de Istorie din Chișinău, dar și studenți și profesori de la UAIC.
În deschiderea evenimentului, prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC a explicat poziția, locul și rolul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, în contextul împlinirii unui secol de cînd Iașul a devenit capitală de război.
„În anii frămîntați ai Primului Război Mondial și mai ales în perioada 1916-1918, cînd Iașul a devenit capitala României, Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» a jucat un rol de primă importanță pe scena politică, militară și culturală a țării. Prin profesori și studenți, UAIC a intrat în dezbaterea legată de orientarea politicii externe, de oportunitatea angajării României alături de Antanta. Aceștia s-au numărat printre combatanții direcți și s-au implicat în amplele operațiuni din spatele frontului”, a explicat rectorul UAIC.
Secretarul de stat Irina Alexe a vorbit despre importanța Iașului în desfășurarea unor evenimente istorice memorabile, dar și despre necesitatea unei mai bune pregătiri a României, în anul 2018, pentru a fi o țară capabilă să își primească înapoi cetățenii plecați în căutarea prosperității, oferindu-le, acasă, locurile de muncă pe care le-au găsit printre străini.
„Promisiunile unei Românii moderne și prospere nu sînt încă toate onorate. Din România se pleacă în căutarea unei vieți mai bune, într-un ritm care ar trebui să ne pună pe toți pe gînduri. Se circulă încet și nesigur pe șoselele și căile noastre ferate, spitalele sînt locuri la care cei mai mulți dintre noi, fie că sîntem pacienți sau medici, ne gîndim mai degrabă cu îngrijorare decît cu speranță, iar cercetarea și învățămîntul nostru sînt încă departe de ceea ce am dovedit că putem face din păcate în alte țări”, a subliniat și prof. univ. dr. Daniel Șandru, secretar de stat și coordonator al Departamentului Centenar.
Apoi, academicianul Dan Berindei a vorbit despre România și încercările sale din perioada 1916-1918, despre marile exemple ale trecutului, dar și despre realizările înaintașilor noștri, iar academicianul și guvernatorul BNR Mugur Isărescu a vorbit despre implicarea Băncii Naționale a României în perioada Primului Război Mondial, dar și despre motivele pentru care s-a decis transferul Tezaurului în Rusia. De asemenea, a explicat în mod special cauzele care l-au făcut pe Ion I.C. Brătianu să se înșele atît de mult în evaluarea situației din Rusia.
În încheierea ședinței festive, Gheorghe Cojocaru, directorul Institutului de Istorie din Chișinău, a vorbit despre statul român modern și despre românii dintre Prut și Nistru.
Manifestările prilejuite de împlinirea unui secol de cînd Iașul a devenit capitală de război vor continua și în zilele următoare. Astfel, joi, 15 decembrie, la Ateneul „Tătărași” din Iași are loc proiecția filmului documentar „Iași, Capitală de Război”, iar vineri, 16 decembrie, vor avea loc, în Piața Unirii și Gara Iași, demonstrații ale Asociației „Tradiția Militară”. Tot vineri, în Gara Iași va sosi Trenului Regal. De asemenea, în perioada 15-22 decembrie, la Palatul Culturii din Iași va fi deschisă expoziția „BNR în timpul Marelui Război”.
Niciun comentariu