Conferința intitulată „Influența tinerilor în societatea politică”, organizată de Liga Studenților de la Filosofie Iași (LSFI), a avut loc miercuri, 11 martie 2020, în mansarda Muzeului Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC). La eveniment au participat aproximativ 50 de persoane.
Au susținut prezentări conf. univ. dr. Diana Margarit, de la Departamentul de Științe Politice, Relații Internaționale și Studii Europene, și Emanuel Zanoschi și Marian Dalban, membri alumni ai asociației. Temele abordate au vizat voluntariatul, activitatea din cadrul ONG-urilor, implicarea în viața politică și informațiile aflate din online, cu precădere cele fale, fake news. Întîlnirea a fost moderată de Andreea Strugaru, membru LSFI.
Conf. univ. dr. Diana Margarit prezentat din perspectiva profesorului, dar și din experiența de activistă, situația tinerilor referitor la temele puse în dezbatere. Discuția a pornit de la fapte și statistici, profesorul făcînd trimitere la studiul „Tineri în România”, lansat în 2020 de Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), care evaluează și analizează situația tinerilor în ceea ce privește viața socială și viața politică din perioada 2018 – 2019. Potrivit studiului, 12,4% dintre tinerii din România au fost implicați în activitățile de voluntariat în ultimele 12 luni, în timp ce, în Uniunea Europeană, 31% dintre tineri se implică în activitățile ONG-urilor. „Pentru foarte mulți, voluntariatul în timpul activității studențești reprezintă un argument pentru cîștigarea experienței pe care o vor folosi ulterior la angajare. Există și o legislație în România, care recunoaște activitatea de voluntariat ca fiind experiență în cîmpul muncii.” Despre profesarea în domeniul în care ai terminat o facultate, conf. univ. dr. Diana Margarit a spus că „formarea studenților și educația superioară a acestora nu se reflectă neapărat și slujbele pe care le găsesc ulterior, cel puțin, nu după modelul comunist în care cel care obținea o diplomă într-un anumit domeniu era și angajat”.
Despre implicarea tinerilor în politică, Diana Margarit a spus că aceștia nu au încredere în autoritățile din România și se implică foarte puțin în viața publică, aspecte care se reflectă în prezența acestora la vot, dar nu și în participarea la proteste. „Cu cît sînt mai educați, cu atît vor sprijini democrația, dar vor deveni mai critici cu privire la felul în care este guvernată societatea. Sînt mai angajați față de valorile democratice, dar mai critici față de felul în care este organizată viața politică românească”, a precizat aceasta.
Conform studiului, 95% dintre tinerii din România folosesc zilnic internetul, iar dintre aceștia 55% îl folosesc în scop educativ sau profesional. „Cu cît grupul de prieteni este mai mare, cu atît circulația informațiilor este mai mare. Deseori nu căutăm informații pe site-uri specializate sau în surse directe, ci ne luăm și distribuim informația de la ceea ce postează prietenii noștri. Astfel informațiile circulă și sînt filtrate după maniera în care noi le înțelegem”. Conf. univ. dr. Diana Margarit a încheiat prezentarea prin a le spune celor din sală că voluntariatul nu doar că asigură găsirea unui loc de muncă, ci că reflectă și gradul de implicare al fiecăruia, lăsînd să se înțeleagă că există o relație între activitățile de voluntariat și viața politică. „Orice organizație care există pe lume există pentru că are capacitatea de scoate în evidență niște probleme. Cu cît sîntem mai sensibili la problemele celor din jurul nostru, cu atît dezvoltăm și capacitatea de a fi mai solidari și mai empatici, ceea ce este legat implicit și de democrație”.
Avantajele implicării în acțiuni de voluntariat
Emanuel Zanoschi a vorbit, din experiență personală, despre implicarea în ONG-uri. Acesta a recunoscut că, din lipsa modelelor pe care să le urmeze, a ales să facă voluntariat și a prezentat abilitățile pe care le dezvolți prin implicarea activă în cadrul unui ONG. Cît despre diferența dintre implicarea în activitățile de voluntariat și implicarea în viața politică spune că „dacă vrem să ne schimbăm viețile noastre sau viețile celor din mica noastră bulă de prieteni, trebuie să facem voluntariat. Dacă vrem să schimbăm destinele la nivel național sau internațional, trebuie să facem politică”.
Marian Dalban a vorbit despre avantajele pe care le aduce implicarea într-un ONG, activitate care te pune în situații precum organizarea unui eveniment, contactarea invitaților, lucruri care te vor ajuta să scapi de trac după mai multe încercări, și modalități de management al echipei și al timpului. „Toate acestea formează un costum pe care facultatea nu vi-l dă. Dacă credeți că facultatea trebuie să dea oameni în cîmpul muncii, vă înșelați. Mergeți să faceți profesională, faceți învățămînt dual. Cred că implicarea voastră în ONG vine ca o completare a ceea ce universitatea, în momentul de față, nu este pregătită să ofere”.
Despre politică, Marian Dalban a precizat că acesta poate fi considerată matematică „cîți oameni ai adus în partid? cîte voturi ai? cum formezi majoritate”. Într-un dialog despre voluntariat și implicare în politică cu un participant, acesta a amintit că un fost membru al Ligii Studenților de la Geografie și Geologie (LSGG), care își lipea tenișii cu super glue, este acum Ministrul Mediului (nr: Costel Alexe). Întrebat cînd este momentul potrivit să intri în politică, Marian Dalban a răspuns că el va lua această decizie cînd va fi sigur că poate face o schimbare, mai ales în rîndul celor de vîrsta lui care „merg cu ziua la prășit” și le-a recomandat tinerilor să se implice atunci cînd vor simți că asta trebuie să facă.
Evenimentul „Influența tinerilor în societatea politică” face parte din proiectul „Cafeneaua Politică”, inițiat de Liga Studenților de la Filosofie Iași. Proiectul, ajuns la cea de-a VI-a ediție, propune dezbateri publice pe teme de actualitate.
Niciun comentariu