(STIINTIFIC, 16.00) "CUZA" – CONFERINTA – AMBASADORUL JAPONIEI/ Ambasadorul Japoniei a vorbit la Iasi despre cooperarea economica intre Romania si Japonia.

(CUZANET, Iasi, 5 noiembrie) – Astazi, 4 noiembrie a.c., incepand cu ora 12.00, in Sala Senat a Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi (UAIC), ambasadorul Japoniei in Romania, Natsuo Amemiya a sustinut o conferinta pe tema "Japan – Romania Bilateral Relations Focusing on the Economic and Economic Cooperation Fields".

Conferinta a fost deschisa de catre rectorul UAIC, prof. univ. dr. Vasile Isan, printr-un discurs in care i-a multumit ambasadorului pentru prezenta sa la Iasi si a adus in discutie posibilitatea schimburilor culturale intre UAIC si universitatile din Japonia.

In aplauzele celor prezenti in sala, cuvantul a fost luat de Natsuo Amemiya, care si-a exprimat recunostinta pentru invitatia primita si a subliniat faptul ca "Romania are un potential economic si cultural important". Prelegerea ambasadorului a inceput cu prezentarea istoriei relatiilor diplomatice dintre Romania si Japonia, care isi au originea in anul 1917. Intrerupte in 1944, acestea au fost reluate odata cu anul 1959, atunci cand ministrii celor doua tari au hotarat sa "imparta aceleasi valori fundamentale". Acesta aminteste ca parteneriatul cu Romania a inceput dupa revolutia din 1989, prin intermediul programului Official Development Assistance (ODA), care avea ca obiectiv principal "contribuirea la asigurarea pacii si dezvoltarii comunitatii internationale si asigurarea prosperitatii si securitatii Japoniei".

In continuare, diplomatul a trecut in revista cele patru programe, in valoare de 664 milioane de dolari, prin care Japonia a oferit sprijin economic Romaniei. Primul proiect a fost destinat imbunatatirii echipamentului de sunet si lumina al Operei din Iasi si a avut un cuantum de 435.000 de dolari. In cadrul acestui program a fost restaurata si Manastirea Probota, din Nordul Moldovei, in schimbul unei sume de 854.300 de dolari. Pe langa acestea au fost realizate lucrari de imbunatatire ale aeroportului Henri Coanda din Bucuresti si ale portului Constanta Sud, in valoare totala de 450 de milioane de euro.
In cadrul discursului, Natsuo Amemiya a adus in discutie si proiectele de cooperare tehnica intre Japonia si Romania. Acestea cuprind reabilitarea sistemelor de irigatii (1996 – 2000), lucrari de reducere a riscului seismic pentru cladiri si structuri (2002 – 2008) si modalitati de monitorizare a calitatii aerului (2007 – 2008).

Ambasadorul a mai amintit de schimburile de experienta intre cele doua state. Astfel, in Japonia au fost acceptati 885 de experti romani si 112 voluntari, iar in Romania au fost trimisi 166 de specialisti  japonezi. Spre finalul conferintei, diplomatul nu a uitat sa mentioneze faptul ca si Japonia a fost la randul ei sustinuta financiar. In acest sens a vorbit despre ajutorul in valoare de 6.5 miliarde de yeni, acordat de catre UNICEF scolilor japoneze.

In concluzie, Natsuo Amemiya a subliniat ideea necesitatii unui parteneriat economic si cultural intre Romania si Japonia, precizand ca "Romania este cel mai important partener al Japoniei in viitoarele negocieri cu Uniunea Europeana". / Iustina Ambrono, Ramona Balaban, Elena Gherasim