Marți, 15 noiembrie, în Aula Magna „Carmen Sylva” a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIAȘI), s-a desfășurat simpozionul intitulat „Gheorghe Asachi și armenii din Moldova”, prin care a fost omagiată personalitatea marelui cărturar, care a contribuit la începuturile învățămîntului, presei şi teatrului în Moldova. În cadrul manifestării au fost susținute cîteva mini-conferințe despre istoria și etnogeneza armenilor din zona Moldovei, dar și un ciclu de prelegeri referitoare la cultura poporului armean. Invitatul de onoare a fost Excelența Sa Serghey Minasyan, ambasadorul Republicii Armenia în România.
În deschidere, prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin, prorector al TUIAȘI, a explicat poziția, locul și rolul personalității lui Gheorghe Asachi. „Sîntem cît se poate de conștienți de faptul că Asachi este un personaj care ne oferă foarte multe învățăminte, pe măsura enciclopedismului său. Am putea să începem cu clișeul care să spună că Asachi este un personaj epuizat, știm cam tot ce se poate ști despre el, dar nu este adevărat. A fost unul dintre cei mai importanți promotori ai posibilismului în Moldova, un personaj căruia îi sîntem datori”, a precizat el.
Manifestarea a continuat cu discursul prof. univ. dr. ing. Daniel Condurache, membru corespondent al Academiei Române, care a vorbit despre „mitul inginerului”, explicînd că „nu există intelectuali tehnici și intelectuali nontehnici”. O altă problemă abordată a fost lipsa lecturii, faptul că ne este prezentată constant o „fabrica de imagini”, un interes fals pentru cultură și indicațiile unui așa-zis „barometru cultural”. „De ce pentru a măsura gradul de lectură folosim noțiunea de barometru, care este un instrument de măsurare a presiunii atmosferice? Copiii de liceu din Iași nu citesc nici mai mult, nici mai puțin, decît copiii din altă parte a țării”, a subliniat profesorul Daniel Condurache.
Invitat special la manifestare, Excelența Sa Serghey Minasyan, ambasadorul Republicii Armenia în România, a vorbit despre relațiile între poporul armean și poporul român, dar și despre situația geopolitică delicată a Armeniei. „Din păcate, Armenia se află astăzi într-o situație geopolitică destul de delicată și această situație geopolitică ne face să o asemănăm cu provocările pe care le-a avut de înfruntat Prima Republică armeană din 1920. Provocările se manifestă atît în Armenia, cît și în Karabah, în jurul frontierelor noastre ”.
Un moment deosebit din cadrul evenimentului a fost discursul lui Varujan Vosganian, președintele Uniunii Armenilor din România, care a povestit despre alegerea sa, ca lider, în fruntea comunității armene, într-un moment de dezechilibru și instabilitate, provocat de căderea regimului communist. „Am devenit președinte al Uniunii Armenilor la 32 de ani. În jurul meu erau foști miniștri, erau șefi de instituții, generali de securitate și oameni care avuseseră funcții mari. M-au ales pentru că făceam parte din generația fără resentimente, fără prejudecăți, eram parte a unei generații care să ținea comunitatea unită”. Acesta a vorbit, de asemenea, despre importanța figurii lui Gheorghe Asachi pentru comunitatea armenească. „Imaginați-vă că acest om a tipărit carte în limba armeană; în tipografia latină exista o secție de tipografie armenească, unde a tipărit abecedare și cărți de rugăciuni în limba armeană”.
Andrei Apreotesei, directorul Ateneului Național Iași, a menționat că „fără aportul semnificativ al armenilor, niciodată nu am fi ajuns unde sîntem, niciodată Iașul nu ar fi avut strălucirea pe care o are acum”. Scriitorul Christian Tămaș a adăugat că „Asachi a fost un iluminist, dar, în același timp, și un renascentist”, menționînd contribuțiile pe care le-a avut Gheorghe Asachi în dezvoltarea culturii românești – înființarea Academiei Mihăilene, crearea Institutului Tipografic „Albina”, organizarea Conservatorului filarmonic și dramatic din Iași.
În cadrul simpozionului, profesorul Vasile Astărăstoae, fost rector al Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, a susținut o prezentare despre figurile ilustre de origine armeană din medicina românească – Iacob Melcon Iacobovici, fondatorul chirurgiei românești în Transilvania, și Krikor Pambuccian, cel mai mare anatomopatolog din țară. În continuare, dr. Arsen Arzumanyan a expus publicului file mai puțin cunoscute din istoria Bisericii Armenești din Iași, subliniind că „armenii au fost primul popor care a trecut la credința creștină”. Ultima prelegere a fost susținută de istoricul și jurnalistul român Sorin Antohi, un exercițiu de ontologie despre ce înseamnă să fii armean, abordînd complexitatea contextul istoric în care a avut loc genocidul armean și evenimentele generate de acesta.
Evenimentul s-a încheiat cu momentele artistice susținute de soprana Mariana Porumb și Cvartetul „Allegretto” de la Colegiul Național de Arte „Octav Băncilă”.
Simpozionul „Gheorghe Asachi și armenii din Moldova”, organizat la inițiativa prof. univ. dr. ing. Daniel Condurache, se află la prima ediție și face parte din manifestările incluse în programul Zilelor TUIAȘI. Ediția din acest an este dedicată împlinirii a 209 ani de la momentul în care Gheorghe Asachi a susținut primele cursuri de inginerie în limba română. Tot în această perioadă se împlinesc 85 de ani de la semnarea Decretului Regal pentru înființarea Școlii Politehnice din Iași.
Niciun comentariu