Joi, ianuarie a.c., a avut loc lansarea albumului Ludovic Stawski semnat de dr. Corina Cimpoeșu și dr. Marcelina Brîndușa Munteanu, apărut la Editura Palatul Culturii, Iași, 2014. Albumul a fost prezentat de prof. univ. dr. Tereza Sinigalia de la Institulul Istoria Artei „G.Oprescu” al Academiei Române. „Din punctul meu de vedere este o lucrare științifică care are toate calitățile pentru a întruni un asemenea moment. Prin acest album aveți posibilitatea să confruntați lucrarile pictorului, documente care privesc viața lui și un album precedat de o serie de lucrări științifice datorate celor două autoare Corina Cimpoeșu și dr. Marcelina Brîndușa Munteanu. Acest album are mai multe capitole și fiecare capitol are după părea mea un merit cu totul deosebit, reflectat în aceeași expoziție, parțial, prin ceea ce vedeți în camera de alături. Cred că această expoziție și restituirea personalității pictorului Ludovic este de fapt câștigul major al acestui muzeu”, a declarat Tereza Sinigalia.
Albumul cuprinde studii despre viața, activitatea și opera pictorului Ludovic Stawski, care aduc informații inedite referitoare la biografia și formarea sa artistică. Autorii prezintă, de asemena, creația acestuia din perioada ieșeană și fac aprecieri asupra stilului artistic. Un studiu amplu, realizat prin parcurgerea a numeroase documente de arhivă, este dedicat activității sale ca profesor în cadrul Școlii de Fete de la Iași. Acesta este urmat de un prețios material referitor la restaurarea portretului logofătului Alecu Ghica, efectuată de Daniela Selejan, expert în cadrul centrului de Conservare-Retaurare a Patriumoniului Cultural.
Pentru a asigura vizibilitatea națională, concluziile privitoare la această temă de cercetare sînt traduse în limba engleză. Evenimentul a fost organizat de Muzeul de Artă și Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași.
Niciun comentariu