(STIINTIFIC, 16.00) AGRONOMIE – MEDICINA VETERINARA – WORKSHOP / Atelier de lucru pe tema laboratoarelor experimentale la Agronomie.

(CUZANET, Iasi, 14 decembrie) – Facultatea de Medicina Veterinara a Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara “Ion Ionescu de la Brad” (USAMV) din Iasi a organizat astazi, de la ora 10.00 in Amfiteatrul A1, workshop-ul cu tema “Conceptia unui laborator de medicina experimentala”. Invitati ai workshopului au fost prof. dr. Serban Morosan de la Facultatea de Medicina “Pierre Marie Curie” din Paris, director al unei platforme experimentale animala din Paris, absolvent al Facultatii de Medicina Veterinara din Iasi, Medhi Mobarek, director al firmei “Allentown” din Europa, precum si Marino Alonso, director de vanzari al firmei “Matchana” din Spania.

Profesorul Morosan le-a vorbit celor prezenti de dificultuatea crearii unui laborator experimental animal, mentionind doua dintre premisele fundamentale pentru initierea unui astfel de proiect: riscul contaminarii celor ce lucreaza in cadrul unui laborator, dar si crearea confortului animalelor. “Am identificat 4-5 constructii in Romania de laboratoare experimentale. Toata constructia unui laborator este atat de complexa si foarte scumpa, dar trebuie facuta dupa aceleasi baze”, a spus Morosan. Acesta a mai precizat si faptul ca la USAMV din Iasi este deja pusa platforma unui astfel de laborator in fata Clinicii de Boli Infectioase, care cu efort va fi finalizat in 2-3 ani.

Despre echipamentele specifice rozatoarelor si nu numai, cum ar fi anumite tipuri de custi care se folosesc in laboratoarele experimentale, a vorbit reprezentantul firmei Allentown, Medhi Mobarek: “Fiecare specie de animale in parte are reguli specifice in ceea ce priveste spatiul custilor. Cel mai mult conteaza cum sunt folosite echipamentele pentru animale, deoarece totul este controlat: aerul, apa, mancarea.". Acesta a facut o demonstratie practica a utilizarii corecte a unei custi de rozatoare, astfel incat sa nu se produca alergii sau contaminari persoanelor care lucreaza cu animalele propuse pentru experimentare.

In final, reprezentantul companiei Matchana care se ocupa cu vanzarea unor produse si servicii de echipamente specifice pentru cercetare animala, Marino Alonso a explicat fiecare etapa a procedeelor de spalare si sterilizare a echipamentelor animale folosite anterior.

La workshop au participat aproximativ 20 de studenti. De asemenea, au mai fost prezenti si invitati de la Institutul de Biologie si Patologie Celulara”Nicolae Simionescu” si Institutul Cantacuzino din Bucuresti. / Alexandra Toderita