Vineri, 20 noiembrie, începînd cu ora 11.00, la Muzeul Unirii din Iași, a avut loc lansarea volumului „Cetatea Soroca – istorie, memorie şi tradiţii seculare”. Volumul cuprinde lucrările conferinţei desfăşurate la Soroca, în perioada 4-5 aprilie 2013, şi este publicat de Editura ARC din Chişinău, în seria „Istorii şi Documente Necunoscute – IDN”, 2015. Studiile incluse în acest volum sînt scrise de specialişti din domeniul ştiinţelor istorice şi arheologice din Republica Moldova şi din România. Volumul a fost prezentat de academicianul Victor Spinei şi de prof. univ. dr. Sergiu Musteaţă de la Universitatea Pedagogică „Ion Creangă” din Chişinău, editorul-coordonator.

Pentru început, s-au anunţat două decizii luate de primarul şi consilierul de la Lozova, comună din Republica Moldova: oferirea unei diplome de cetăţean de onoare academicianului Victor Spinei și numirea unei noi străzi din Lozova „Academician Victor Spinei”.

Ideea cărții a venit în urma unui proiect european al cărui scop era reparația cetăţilor Soroca, Suceava şi Hotin, însă cea mai mare parte a suportului financiar l-a primit cetatea Soroca. Prima parte a volumului vorbeşte despre arheologia de ieri şi cea de astăzi şi cuprinde descoperirile făcute în cetate: monezi moldoveneşti de pe timpul lui Bogdan al III-lea. A doua parte conţine arhitectură, iar ultima ne spune despre locul cetăţii în valoarea colectivă.

„O adevărată bijuterie este cetatea, dar şi cartea în aceeaşi măsură. Nici o altă carte monografică nu are atîta investigaţie. Volumul este o invitaţie pentru alte investigaţii la cetatea Soroca”, a declarat Victor Spinei.

Sergiu Musteaţă a ținut apoi o prezentare despre schimbările făcute la cetatea Soroca, care apărea pe toate bancnotele şi monezile vechi şi pe buletinele de identitate din seria veche. „Cartea este un prilej de a provoca publicul la noi discuţii. Sperăm că Patrimoniul Cultural va fi în sfârşit valorificat”, a declarat Sergiu Musteaţă.

Volumului urmează să fie lansat și la Soroca.

Sursa foto: publika.md.