Astăzi, 23 octombrie a.c., a avut loc deschiderea Congresul Științific Internațional „Științele vieții, o provocare pentru viitor” la Universitatea de Agronomie și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USAMV) de la ora 10.00, în sala Aula Magna „Haralamb Vasiliu”. Acesta este primul an în care cele patru facultăți au deschiderea în același timp.
Congresul a început cu un moment artistic susținut de Cvartetul de coarde al Universității de Arte „George Enescu” din Iași”, luînd apoi cuvîntul prof. univ. dr. Vasile Vîntu, rectorul universității și prof. univ. dr. Gerard Jităreanu, președintele Senatului, care au vorbit despre Iași și despre speranțele de viitor ale unor proiecte desfășurate de instituția de învățămînt superior.
În cadrul deschiderii au avut loc patru prezentări susținute atît de profesori străini, cît și de cadrele didactice ale Universității. Primul a fost prof. dr. Adriano Ciani de la Universitatea degli Studi di Perugia din Italia, Doctor Honoris Causa al USAMV, care și-a început discursul în română, apoi l-a continuat în limba engleză. Lucrarea lui s-a intitulat „Bio Based Economy: a challenge for an age of sustainbility” (Bioeconomia, o provocare pentru un viitor sustenabil) în care a vorbit despre Green Economy (Economia verde), despre bioeconomie bazată pe agricultură și dezvolatare.
Proiectul „Adaptation of viticulture to climate change: high resolution observations of adaptation scenarii for viticulture” (Adaptarea viticulturii la schimbările climatice: scenarii de adaptare pe baza observaţiilor de înaltă rezoluţie) a fost susținut în limba franceză de cercetătorul Hervé Quenol de la Centre National de la Recherche Scientifique din Franța. În cadrul acesteia a făcut o scurtă analiză a solului și a condițiilor pentru producerea vinului de Cotnari.
Prof. univ. dr. Mohamed A. Kenawi de la Universitatea Minia din Egipt a susținut lucrarea „An overview of food safety and food qualit” (O privire de ansamblu asupra siguranței alimentare și calitatea alimentelor), în care a prezentat ce virusuri se găsesc în fiecare tip de carne și modul lor de combatere. Iar lucrarea „Emergence of vector-borne diseases in Romania” (Emergenţa bolilor vectoriale în România) a fost prezentată de prof. univ. dr. Gheorghe Săvuța, prorector al USAMV Iași, împreună cu alți cinci colegi de catedră.
La Congres sînt prezenți 400 de participanți din țări precum Republica Moldova, Italia, Egipt, Indonezia, Franța și Ungaria. Fiecare facultate în parte are propriul program de desfășurare. Astfel, simpozionul de la Horticultură se intitulează „Horticultura- Știință, Calitate, Diversitate și Armonie” și este la cea de-a 60-a ediție, la Medicină Veterinară simpozionul se numește „Către o sănătate globală”, Facultatea de Zootehnie organizează „Zootehnia Modernă- Strategii, Oportunități și Performanțe Europene”, iar Facultatea de Agronomie susține „Agricultura României în contextul PAC”.
În afară de Facultatea de Medicină Veterinară, celelalte trei organizează diferite workshop-uri susținute de cadrele didactice ale universității.
Pentru a se înscrie la acest eveniment participanții au trebuit să plătească o taxă de 250 de lei până la 1 iulie 2014 și 350 de lei după acestă dată. Acesta a inclus include mapa cu volumul rezumatelor lucrării, programul simpozionului și masa festivă organizată în onoarea invitaților. Lucrările prezentate vor fi publicate în revistele științifice ale universității și incluse în bazele internaționale BDI. Congresul se va încheia pe data de 25 octombrie.
Niciun comentariu