In perioada 20-22 octombrie a.c., Facultatea de Agricultura din cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara „Ion Ionescu de la Brad” (USAMV) va organiza cea de-a 54 editie a simpozionului national cu participare internationala, intitulat „Agricultura durabila – strategii de dezvoltare”.
Aceasta manifestare stiintifica are loc in fiecare an, in a treia saptamana a lunii octombrie, cu participarea cadrelor didactice din institutiile de invatamant superior agronomice din tara, din strainatate si din statiunile de cercetare agronomice. „Cu toate acestea, am avut ocazia sa primim si cadre didactice din institutii de invatamant superior cu profil diferit de cel agronomic. Astfel, din Iasi au venit cei de la Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi”, de la Universitatea de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa” si de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”. Universitatea de Arte „George Enescu” este singura din Iasi care nu participa la acest simpozion anual, intrucat temele pe care le abordam nu corespund obiectivului de baza sau profilului acestei institutii”, a declarat prof. univ. dr. Constantin Leonte, decanul Facultatii de Agricultura. In cadrul simpozionului vor fi tratate subiecte de actualitate din domeniul agriculturii, organizate pe patru sectiuni: Cercetari fundamentale, Solul, apa si protectia mediului, Tehnologii agricole si Stiinte economice si Umaniste.
Deschiderea festiva va avea loc joi, 20 octombrie, incepand cu ora 10.00, in Aula Magna „Haralamb Vasiliu” a USAMV. Lucrarile, redactate intr-o limba de circulatie internationala si ulterior selectate de comitetul stiintific, vor fi publicate in volumul „Lucrari stiintifice. Seria Agronomie”, sub egida editurii universitare „Ion Ionescu de la Brad”. „Consider acest simpozion anual o adevarata festivitate a facultatii noastre, intrucat avem ocazia de a colabora cu universitati din strainatate si de a prezenta si promova rezultatele cercetarii si inovatiei atat a colegilor nostri, cat si a tuturor celor care isi prezinta lucrarile”, a declarat conf. dr. Elena Gindu, secretar stiintific.
170 de participanti din sase tari
Invitati din Italia, Spania, Indonezia, Iordania, Republica Moldova si Romania, intr-un numar de aproximativ 170 de persoane, isi vor sustine joi tezele in plen, incepand cu ora 10.30 sau pe sectiuni, vineri, incepand cu ora 10.00. „Organizarea acestui simpozion este un real castig pentru mai multe parti. Autorii lucrariilor ce vor fi prezentate se pot mandri cu reusita de a participa la o manifestare stiintifica internationala, iar organizatorii pot schimba pareri, pot lega cunostinte cu acestia, avand o relatie de colaborare mult mai apropiata decat simpla lectura a lucrarii respectivului autor”, a mai adaugat prof. dr. Constantin Leonte.
In cadrul simpozionului vor mai avea loc doua work-shop-uri de botanica. Primul, intitulat „Invazia plantelor adventive in Romania – cauze si impact” va avea loc la Ferma Adamache, ferma didactica a USAMV, incepand cu ora 12.00, iar cel de-al doilea se va desfasura vineri, in Aula Magna, incepand cu ora 11.30, tema principala fiind „Institutul de cercetari pentru agricultura si mediu”.
Comitetul stiintific al simpozionului este format atat din cadre didactice ale USAMV, cat si din profesori apartinand universitatilor din strainatate: prof. dr. Gerard Jitareanu, rectorul USAMV, prof. dr. Vasile Vintu, prorector cu activitate didactica, prof. dr. Constantin Leonte, prof. dr. Daniel Bucur, prof. dr. Eugen Ulea, prof. dr. Gheorghe Tardea, conf. dr. Elena Gindu, conf. dr. Costica Ailincai, conf. dr. Stejarel Brezuleanu, conf. dr. Mihai Stancu, prof. dr. Wolfgang Friedt de la Universitatea Justus-Liebig din Giessen, Germania, prof. dr. André Falisse de la Facultatea Universitara de Stiinte Agronomice din Gembloux, Belgia, prof. dr. Diego Begalli de la Universitatea din Verona, Italia si prof. dr. Vito Nicola Savino de la Universitatea din Bari, Italia.
Toti participantii vor beneficia vineri, intre orele 15.00 si 18.00, de un tur al orasului Iasi, costurile acestuia intrand in taxa de participare. Sambata, 22 octombrie, acestia vor putea vizita zona Bucovinei, monumentele Evului Mediu romanesc, ca patrimoniu UNESCO si manastiri cu fresce interioare si exterioare, Voronet si Moldovita. Acest itinerar este optional, costurile nefiind suportate de organizatori, ci de catre vizitatori.
Principalul sponsor al simpozionului este Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului care vine cu un aport de 9.000 de lei.
Cristina Floroiu
Liliana-Gabriela Ginju
Niciun comentariu