(STIINTIFIC, 8.00) “ASACHI” – CENTENAR – ANIVERSARE / Electrotehnica isi sarbatoreste Centenarul.
(CUZANET, Iasi, 29 octombrie) – Facultatea de Inginerie Electrica, Energetica si Informatica Aplicata de la Universitatea “Gh. Asachi” din Iasi (UTI) a sarbatorit ieri, 28 octombrie, 100 de ani de la infiintare. Ceremonia de aniversare a Centenarului a avut loc in Aula Eminescu a Bibliotecii Centrale Universitare (BCU), incepand cu ora 10.00. Printre personalitatile din mediul politic care au luat parte la festivitate se numara fostul Ministru al Educatiei, Cristian Adomnitei, primarul Iasului, Gheorghe Nichita si presedintele Consiliului Judetean, Constantin Simirad.
Ceremonia a fost deschisa de prof. univ. dr. ing. Ion Giurma, rectorul universitatii, care a facut ulterior un scurt istoric al invatamantului de profil de la Iasi, precum si al Universitatii Tehnice, care in prezent “impresioneaza nu numai prin dimensiune, ci si prin performanta: 11 facultati, 17 mii de studenti, 800 de cadre didactice, un campus universitar unde traiesc 8 mii de studenti, relatii cu aproximativ 160 de tari si proiecte structurale de peste 50 milioane euro”. Rectorul i-a dat cuvantul prof. univ. dr. ing. Alexandru Salceanu, decan al Facultatii de Inginerie Electrica, Energetica si Informatica Aplicata, principala organizatoare a acestui eveniment. Dupa ce a trecut in revista cele mai importante momente din istorie si personalitatile de marca care au facut posibila infiintarea facultatii de Electrotehnica, decanul a prezentat nucleul comitetului de organizare si principalele activitati puse la cale de acesta, cu mentiunea: “in fata dumneavoastra aveti nu mai putin de 11 aparitii editoriale”. Este vorba despre: trei volume ce cuprind monografia facultatii, doua volume ale Conferintei Internationale Electrical & Power Engineering (EPE 2010) ce reunesc peste 170 de lucrari a peste 200 de cercetatori din tara si din strainatate, un volum ce cuprinde lucrarile Simpozionului Stiintific Studentesc National (simpozion care incepand cu editia urmatoare va fi international), un volum al celui de-al treilea Simpozion dedicat istoriei invatamantului electrotehnic la Iasi si reeditarea uneia dindre cartile primului rector al Institutului Politehnic “Gh. Ascahi”, profesorul Cezar Parteni Antoni.
Alexandru Salceanu a marturisit: “O sa credeti ca acordam prea multa importanta trecutului. Il privim, insa, ca pe cel mai bun profet al viitorului, il privim drept o poarta deschisa catre viitor, trecutul reprezentand acea piramida stabila construita in 100 de ani de fiecare generatie, de fiecare cadru didactic, de fiecare student”.
In continuare, au fost ascultate mesajele oficialitatilor locale. Presedintele Consiliului Judetean, Constantin Simirad, a oferit profesorului Salceanu o medalie de argint “pentru prestigiul creat facultatii, pentru rezultate de exceptie in cercetarea stiintifica si activitatea didactica”. Matematician de profesie, Constantin Simirad si-a amintit de perioada cand era profesor la UTI si i-a marturisit decanului ca cei mai buni studenti mergeau la Facultatea de Inginerie, pe cand la Hidrotehnica si la celelalte facultati veneau studenti mai slabi. Cuvintele presedintelui Consilului Judetean, membru de onoare al Senatului, au oferit prilejul rectorului Ion Giurma, profesor la Hidrotehnica, sa faca o gluma la adresa acestuia : “Nu stiu daca va mai fi membru al Senatului dupa discursul sau”.
Fostul Ministru al Educatiei, Cristian Adomnitei, fost absolvent al Facultatii de Constructii de la UTI, a vorbit despre cele trei proiecte comune ce au fost deja preconizate: Consortiul Universitatii, Centrul Cultural European si bazinul de inot de la Iasi. “Bazinul de inot poate este prozaic pentru a fi amintit aici intr-o asemenea adunare elitista, dar voi spune cu tarie despre Centrul Cultural european si reamintesc aici efortul domnului primar de a gasi spatii pentru Consulatul Republicii Moldova la Iasi, apoi necazul legat de spatiile Cetrului Cultural German si ale Centrului Cultural Francez, care si-ar gasi o frumoasa si binemeritata rezolvare intr-o asemenea cladire impunatoare care sa aduca faima Iasului. Al doilea proiect fundamental il constituie Consortiul universitar. In Copou, acolo unde sunt fostele grajduri regale, acele cladiri care astazi sunt depasite complet din punct de vedere moral si functional, ar fi un spatiu extraordinar de bun pentru a creea un nou campus, un campus pentru consortiul universitar iesean, un campus in care sa avem laboratoare, spatii de invatamant si de cazare integrate pentru cele 5 universitati de stat, pentru ca dimensiunea lui cu siguranta depaseste posibilitatile de constructie si administrare ale unei singure universitati. Insa, prima valoare este educatia. Si atunci investitia in ea este pariul pentru viitor.”
Dupa un moment artistic sustinut de corul Byzantion al Universitatii de Arte, au fost decernate medaliile Centenarului rectorilor, prorectorilor si invitatilor de seama atat din tara cat si din strainatate.
Ceremonia s-a incheiat cu invitatia prof. univ. dr. ing. Alexandru Salceanu de a participa, incepand cu ora 15.00, in fata Facultatii de Inginerie Electrica, Energetica si Informatica Aplicata, la dezvelirea busturilor profesorilor universitari: Stefan Procopiu, Cezar Parteni-Antoni si Mircea Volanschi.
La manifestarile dedicate implinirii a 100 de ani de la infiintarea Facultatii de Electrotehnica au fost prezenti peste 500 de studenti, profesori, decani, prorectori si rectori de la centrele universitare din tara si din strainatate. / Simona Tutu
Niciun comentariu