În perioada 21-23 martie 2018, Episcopia Romano-Catolică de Iaşi, în colaborare cu Facultatea de Teologie Romano-Catolică a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iaşi şi Institutul Teologic Romano-Catolic „Sfîntul Iosif” (ITRC) din Iaşi, a organizat simpozionul naţional „Catolicii din Moldova şi Centenarul Unirii de la 1918”. Deschiderea evenimentului a avut loc în Aula Magna a ITRC.
La simpozion au fost prezenți istorici şi specialişti care au susținut prezentări legate de marele eveniment naţional de la 1918. Printre invitații la deschiderea simpozionului s-au numărat Excelenţa Sa Petru Gherghel, episcop de Iaşi, Excelenţa Sa Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi, prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, ordonator de credite la UAIC, în public fiind prezenți peste 80 de profesori și studenți de la Facultatea de Teologie Romano-Catolică Iaşi și de la Institutul Teologic „Sfîntul Iosif” din Iaşi, dar și de la alte facultăți din centrul universitar ieșean.
Manifestarea cultural-ştiinţifică a început miercuri, 21 martie, cu o slujbă în memoria eroilor decedați în Primul Război Mondial, oficiată în capela Seminarului Romano-Catolic din Iaşi de părintele diacon Iosif Ghiuzan.
Sesiunea de conferințe a fost deschisă oficial joi, 22 martie, în Aula Magna, de conf. univ. pr. dr. Ştefan Lupu, decanul Facultăţii de Teologie Romano-Catolică. În introducere, acesta a specificat că „este prima manifestare cultural-ştiinţifică de acest gen şi cu această tematică în istoria Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi”, totodată, fiind şi „una dintre primele manifestări de amploare organizată de mediul academic ieşean, în anul Centenarului Unirii”.
Prof. univ. dr. Mihai Dorin, de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, a suținut prelegerea „Proiectul Unirii şi fundamentele modernizării României”. Acesta a pus accentul pe provocările modernizării intelectuale şi culturale a României, pe dezlipirea de ideologia imperialistă orientală şi orientarea spre Occident, fapte ce au dus spre realizarea Marii Uniri, apreciind că „România, ţară mică, a avut oameni mari”.
Lect. univ. dr. pr. Fabian Doboş, de la ITRC, a prezentat apoi lucrarea cu titlul „Papa Benedict al XV-lea, PS Raymund Netzhammer şi pr. Ulderico Cipolloni, mari personalităţi bisericeşti în timpul Primului Război Mondial”, arătînd că „Dumnezeu, chiar şi într-o lume a războiului, este iubire şi pace”.
Dr. Dănuț Doboș din cadrul Episcopiei Romano-Catolică de Iași și prof. Anton Coşa de la Muzeul de Istorie Bacău au vorbit apoi despre contribuția catolicilor din Moldova, care au luptat, alături de militari, „pentru ţara lor şi pentru dreptul lor la identitate românească”.
După toate aceste mărturisiri, a urmat o oră de vizionare a unei colecții de fotografii realizate în Dieceza de Iaşi, în 1918, la cererea administratorului apostolic Ulderico Cipolloni. Fotografiile au fost adunate și publicate într-o lucrare tipărită de Editura „Sapientia”.
Programul a continuat cu prelegerea pr. drd. Petru Ciobanu despre „Catolicii din Basarabia după Marea Unire”, care s-au unit cu comunitatea catolică din Iași, dezlipindu-se de Tiraspol. De asemenea, prof. dr. Cătălin George Fedor a susținut o prelegere cu tema „Memoria locuitorilor comunităţilor catolice din Moldova privitoare la Unirea de la 1918”, pe marginea unor interviuri cu bătrîni din comunităţi catolice, despre identitatea lor românească şi catolică.
În ultima zi a simpozionului au avut loc două prezentări de carte, una semnată de jurnalistul și scriitorul român Dănuț Doboș – Pro memoria: Dieceza Romano-Catolică de Iași în anii Primului Război Mondial, Sapientia, Iași, 2018, iar cealaltă semnată de pr. dr. Ștefan Lupu – Centenar. Dieceza Romano-Catolică de Iași în vremea Marii Uniri – album foto 1916-1918, Sapientia, Iași, 2018.
Manifestările s-au încheiat cu vizionarea documentarului „Spre aducere aminte. Dieceza Romano-Catolică de Iaşi în anii Primului Război Mondial”, realizat de Departamentul de Cercetare Istorică „Fericitul Anton Durcovici” al Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi, despre situația catolicilor ieșeni în perioada Primului Război Mondial şi a Marii Uniri.
Marea Unire a fost procesul istoric în urma căruia toate provinciile istorice locuite de români s-au unit, în anul 1918, în cuprinsul aceluiași stat național – România. Etape preliminare au fost Mica Unire, din 1859, a Țării Moldovei cu Țara Românească și dobândirea independenței, în urma războiului din 1877-1878, pe fondul renașterii naționale a românilor pe parcursul secolului al XIX-lea.
Sursă fotografii: www.facebook.com/itrciasi/photos
Niciun comentariu