Sîmbătă, 8 decembrie, începînd cu ora 13.00, a avut loc festivitatea de inaugurare a Muzeului de Istorie a Farmaciei „Marțian Cotrău” de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF). La deschidere au fost prezenți prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF, prof. univ. dr. Lenuța Profire, decan al Facultății de Farmacie, dr. Richard Constantinescu, șef de lucrări în Istoria Medicinei, prof. univ. dr. Elena Butnaru, cadru didactic asociat la Disciplina Toxicologie de la UMF, conf. univ. dr. Luminița Agoroaei, cadru didactic al Facultății de Farmacie de la UMF, cît și Maria Pascu, farmacist primar din Bacău.

Prof. univ. dr. Elena Butnaru și conf. univ. dr. Luminița Agoroaei au fost cele care au adunat, în acest muzeu, peste 300 de cărți, printre care se numără și volume de farmacopee istorica, mai mult de 60 de recipiente și instrumente farmaceutice folosite de-a lungul timpului în farmacia românească, cît și tablouri și fotografii care ilustrează importanți farmaciști români, precum Marțian Cotrău, specialist în toxicologie și fost decan al Facultății de Farmacie de la UMF, între anii 1990 și 1993. Pe lîngă acestea, în muzeu au mai fost adunate documente din anii 1700 și 1800, „documenete care vorbesc despre trecutul acestui ținut, de trecutul farmaciei”, așa cum afirmă dr. Richard Constantinescu, cît și diplome din secolul al XIX-lea obținute de prof. univ. dr. Marțian Cotrău.

„Știu că unii dintre dumneavoastră erau legați sentimental de niște locuri în care maeștrii, profesorii pe care i-ați avut și-au desfășurat activitatea. L-am cunoscut personal pe domnul profesor Marțian Cotrău și am fost foarte apropiați, așa că nu pot spune că am avut intenția de a distruge un mit sau de a modifica ceva din memoria lui, însă am considerat că avînd și un muzeu de farmacie aproape de muzeul de medicină, vom da o mai mare importanță universității”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu.

În a doua parte a evenimentului, Maria Pascu, farmacist primar din Bacău, și-a prezentat cel mai recent volum publicat, Rețete medicale din Moldova în prima jumătate a secolului al XIX-lea. Cartea adună 66 de rețete scrise prescurtat în limba latină, care datează din prima jumătate a seocului al XIX-lea. Autoarea a scanat și tradus fiecare dintre acestea documente apelînd la un specialist de la Arhivele Naționale ale României din București. „Cartea am conceput-o pe două părți. Prima dintre ele cuprinde informații generale, pentru că am vrut să includ rețetele în timp și spațiu legîndu-le de dezvoltarea economică, socială sau chiar de partea geopolitică din perioada respectivă. Iar partea a doua reprezintă de fapt prelucrarea acestor documente, pe care le-am scanat și tradus”, a declarat Maria Pascu.

Pe lîngă Muzeul de Istorie a Farmaciei „Marțian Cotrău” de la UMF Iași, în Românis mai sînt trei astfel de muzee, în Cluj-Napoca, Sibiu și Craiova. În restul țării există doar colecții muzeale organizate sau dispersate.