Joi, 19 noiembrie a.c., între orele 10.30 – 12.30 în incinta Facultății de Farmacie de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF), a avut loc o campanie menită să informeze populația ieșeană despre cum să utilizeze antibioticele eficient și cum să prevină dezvoltarea rezistenței la acestea, campanie organizată de Societatea Studenților Farmaciști Iași (SSFI) cu ocazia „Zilei Europene a informării despre antibiotice”.
Principala cauză a rezistenței la antibiotice, spun organizatorii, este un fenomen natural cauzat de mutații în genele bacteriilor. Folosirea exagerată și greșită a antibioticelor grăbește apariția și împrăștierea bacteriilor. Astfel, ele se pot răspîndi și pot provoca infecții la alți oameni cărora nu li s-au aplicat antibiotice. Una dintre cele mai serioase amenințări ale siguranței pacienților o reprezintă rezistența la antibiotice. Bacteriile rezistente la antibiotice înfățișează o actualitate cotidiană în multe spitale europene, unde afectează protecția pacienților, cresc morbiditatea, mortalitatea și durata de spitalizare.
„Prin această campanie de prevenire a folosirii exagerate a antibioticelor, încercăm să tragem un semnal de alarmă, pentru că toată lumea ia antibiotice în caz de banale răceli, ceea ce nu este adecvat. În primul rînd răceala este virală, antibioticele distrug bacteriile. Nu au niciun efect asupra răcelilor. Noi încercăm să sfătuim pacienții, să consulte medicul, să ia antibiotice cu prescripție medicală, deoarece au un efect nociv asupra organismului, îți scad imunitatea, poți avea tot felul de tulburări intestinale, din aceste motive încercăm să informăm oamenii cu privire la antibiotice”, a declarat Ozana Andreea Stoleru, coordonator Departament Educație și Practică Farmaceutică din cadrul SSFI.
Organizatorii campaniei spun că tratamentul cu antibiotice este foarte frecvent în România, chiar și fără motive bine întemeiate. Multe dintre bolile de care ne lovim frecvent, precum răcelile, toxiinfecțiile alimentare, nu trebuie tratate cu antibiotice. Însă cauzele utilizării excesive a antibioticelor sînt tratarea „după ureche” a bolnavilor, ușurința cu care medicii le prescriu sau bunăvoința farmaciștilor, care le vînd fără ca pacientul să aibă o rețetă medicală. Așa se explică procentul mare de români care iau antibiotice fără o rețetă de la medic, de 18%, în timp ce media la nivelul Uniunii Europene este doar de 3%.
de Amalia Larisa TIMOFTE
Sursa foto: mpinteractiv.ro
Niciun comentariu