Ieri, 25 noiembrie a.c., studenţii ieşeni au participat la o dezbatere care i-a avut ca invitaţi pe Vlad Filat, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, George Mocanu, deputat în Parlamentul Republicii Moldova şi Cristian Adomniţei, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi. Evenimentul a avut loc de la ora 16.00, în Aula Magna a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC).
Dezbaterea a pornit de la un sondaj realizat de Asociaţia Interdisciplinară „Pan Sofia”, unul dintre organizatori, care arată că peste 90 % dintre studenţii basarabeni din Iaşi sînt pro-Europa. Prin intermediul acestui studiu, invitaţii au vorbit despre parcursul european al Republicii Moldova şi importanţa prezenţei tinerilor la alegerile parlamentare de pe 30 noiembrie 2014.
„Problema este că din cei care înţeleg, o bună parte nu mai merg la vot, deoarece ei consideră că înţelegerea este suficientă. Acelaşi lucru se referă şi la studenţi, în mod special la cei care sînt acasă. În timpul întîlnirilor, au pretenţii justificate, propuneri interesante, dar cînd mergi ulterior şi faci analiza rezultatelor alegerilor, vezi că participarea este foarte mică. În acest an, prezenţa la vot este una determinantă”, a precizat Vlad Filat, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova.
În legătură cu proiectele implementate în ultimii ani în Republica Moldova, invitaţii au vorbit despre realizările datorate ratificării Acordului de asociere cu Uniunea Europeană. „În sfîrşit avem un parcurs pe care mergem, avem paşi concreţi, regim liberalizat de vize, reforme implementate, proiecte de anvergură în infrastructură, dar totodată, trăim o perioadă a provocărilor”, a specificat Vlad Filat. Acesta a enunţat cîteva obiective propuse, printre care obţinerea statutului de ţară candidat în anul 2017 şi îndeplinirea condiţiilor pentru a deveni membră UE în anul 2020.
Pe lîngă aspectele pozitive, Vlad Filat a completat discuţia cu nereuşitele în comparaţie cu aşteptările cetăţenilor. „Nu am asigurat o informare europeană suficientă. Atunci cînd mergi într-o localitate şi vorbeşti cu oamenii despre o realizare, ei rămîn la aceasta pentru o perioadă foarte scurtă de timp, pentru că imediat trec la ceea ce este nevoie într-o comunitate. În Moldova sînt preponderent posturi de televiziune ruseşti. Noi nu am securizat spaţiul informaţional din ţară. Astăzi ne confruntăm cu o presiune mediatică şi economică”.
După discursul oficialului, tinerii au avut întrebări referitoare atît la motivele aderării la UE, investiţiile economice, contextul Transnistriei, cît şi la cine mai votează azi. „Sîntem bine pregătiţi. La fiecare secţie de votare avem reprezentanţi, chiar şi observatori din afară”, a subliniat Vlad Filat.
Invitaţii i-au încurajat pe studenţi să fie prezenţi la alegeri şi să-i informeze pe ceilalţi. „Mesajul nostru nu este doar să mergeţi să votaţi pe 30 noiembrie. Mesajul nostru este să vă implicaţi, să sunaţi acasă, să vorbiţi cu prietenii, părinţii, rudele, fiindcă este nevoie de dublarea sau triplarea voturilor din România, care sînt voturi pro-europene”, a recomandat George Mocanu, preşedintele Organizaţiei de Tineret a Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova.
Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Interdisciplinară „Pan Sofia”, alături de Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice din UAIC, în cadrul proiectului „Personalităţi contemporane în dialog cu tinerii”. Pe 14 noiembrie a.c., a mai avut loc o dezbatere despre importanţa prezenţei la alegeri, intitulată „Eu YES la vot”, la care a fost prezentă Maia Sandu, ministrul Educaţiei din Republica Moldova.
Sursă foto: tribuna.md
Niciun comentariu