Organizațiile studențești din cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) au organizat luni, 20 noiembrie 2017, un spectacol cu prilejul aniversării a 80 de ani de la înființarea Școlii Politehnice „Gheorghe Asachi”. Sala Gaudeamus de la Casa de Cultură a Studenților a fost gazdă pentru mai bine de două ore, timp în care voluntarii talentați ce activează în cadrul TUIASI au pus spectacolul în scenă pentru cei aproximativ 80 de invitați, studenți și profesori universitari.
Cei veniți la spectacol sînt întîmpinați de studenți ce le împart brelocuri cu sigla Universității, acesta fiind și biletul de intrare în sală. Scaunele roșii, dintr-un material fin și moale, dar și cortinele înalte ce acoperă întreaga scenă, fac ca Sala Gaudeamus să fie una de cinema. Locurile se ocupă rînd pe rînd, iar cei veniți se așază cît mai în față.
Liniștea și întunericul acoperă spectatorii. Se aude doar scîrțîitul scîndurilor scenei, ca și cînd cineva ar păși pe ele. În întuneric, lumina reflectorului îl urmărește pe prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul Universității Tehnice, aflat în colțul stîng al scenei, pregătit să rostească cîteva gînduri celor prezenți. Vizibil emoționat, mulțumește tuturor celor care s-au implicat în desfășurarea Zilelor Universității, totodată mărturisind că „acest eveniment este sfîrșitul unei săptămîni grele pentru noi” și că anul acesta Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași a fost gazdă la prima întîlnire în Iași a Consiliului Național al Rectorilor. După ce urează încurajările lui voluntarilor artiști, spectacolul începe. Pe un fundal negru cu sunete de pian, se aude o voce ce înșiră cîteva versuri, astfel încît cei prezenți să se bucure și de un pic de poezie. „Nu fi mulțumit de ce fac alții pentru tine, ci fii mulțumit de ce faci tu pentru tine!”.
Dans contemporan după cortină
Cea care deschide seara celor zece momente artistice este Diana Iosu, o fată blondă în costum alb-negru care emoționează publicul cu vocea ei pe melodiile „Tu n-ai avut curaj” a Mădălinei Manole și „Please don’t say you love me” a lui Gabrielle Aplin. Vocea ei, puternică și expresivă, îi emoționează pe cei din sală. „Mai vreau o dată!”, „Absolut minunat!”, „O voce de aur și foarte mult talent!”, se aude din public. Din nou, în anticiparea următorului moment artistic, vocea tînărului necunoscut rostește versuri de poezii. Urmează piesele de teatru „La gară” și „La croitorie” a doi studenți numiți de către public „Dem Rădulescu” și „Puiu Călinescu”, cei doi stîrnind hohote de rîs în sală. Atmosfera anilor ’70 creată de cei doi e întreținută de luminile și vestimentația în alb-neagru.
Momentul de dans contemporan se desfășoară în spatele unui panou din pînză. În intimitatea din spatele cortinei, Radu Ostafciuc și Mădălina Neagu încîntă privirile invitaților cu dansul lor pe melodia „Slip” a lui Elliot Moss. Urmează demonstrații de autoapărare, momente muzicale la chitară, saxofon, orgă, beatbox și pictură și dansuri populare, moment care încheie seara. Apare imediat și misteriosul autor al versurilor din momentele de pauză, Vlad Beșleagă, student la TUIASI, pasionat de stand-up și poezie.
Artiștii voluntari se apleacă respectuos în fața publicului, invitîndu-i în foierul Casei de Cultură a Studenților pentru a servi un cocktail și a depăna impresiile serii. „Studenții noștri sînt mult mai artiști decît artiștii cu licență. Cireașa de pe tort – un final meritat”, spune prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI.
Niciun comentariu