Studentii de la Facultatea de Automatica si Calculatoare (AC) de la Universitatea “Gheorghe Asachi” din Iasi (UTI) au fost invitati incepand cu data de 20 martie a.c. sa lase calculatorul deoparte si sa participe la Olimpiada AC, care se va desfasura pana pe 28 martie a.c. in Campusul Universitar “Tudor Valdimirescu”. Pana in prezent s-au desfasurat probele de billiard, tennis de masa, badminton, fotbal-tenis cu piciorul, sah si table. Curiozitatea, ditractia sau interesul pentru premiile in bani oferite primelor doua locuri la fiecare proba i-a scos pe studenti din lumea calculatoarelor si i-a adus ori in de sport din campus ori la sediul Ligii studentilor de la A.C. (LSAC) unde s-a desfasurat si proba de table, luni, 22 martie a.c.
Incepand cu ora 20.00, un grup de 3 studenti, membri LSAC, se aduna la sediul ligii, in Caminul T19, din Campusul Universitar “Tudor Vladimirescu”, al Universitatii “Gheorghe Asachi” din Iasi (UTI), unde urma sa se desfasoare a VIII-a proba a Olimpiadei AC, jocul de table. Locul incepea sa se umple incetul cu incetul de cei 12 jucatori inscrisi, printre care si o fata. “Anul trecut o fata a castigat! Poate va bate si anul asta, ma!”, striga unul dintre ei. Peste 10 minute isi fac aparitia si participantii care s-au antrenat la o barfa la temparatura maxima. “Pe cine mai asteptam de nu incepem?”, se aude o voce ascutita. Raspunsul vine din cea de-a II-a incapere a ligii: “Zar pierdut, nu calcati!”. Pret de 10 minute toti cauta zarul pierdut cu privirile atintite spre parchetul nou montat. Dupa gasirea zarului se semneaza condica de prezenta, concurentii sunt impartiti cu ajutorul unor biletele numerotate de la 1 la 12 pe echipe de cate doi si la 20.44 incepe si jocul mult asteptat.
Hai ca merge si-o discutie pe mess
Atmosfera se incinge cand dj-ul selecteaza din winamp prima melodie: “Binecuvintat”- Alex feat. Sisu si Puya. Pentru a adauga un surplus de distractie “dirijorii” celor doua laptopuri mai fac o vizita pe Faceboock, mai un Counter Strike si un Ikariam, asa pentru a socializa si continua cu discutii lungi pe messenger pe tema statusului de cateva zile incoace: “Inscrierile pentru Olimpiada AC continua! Detalii pe site…”. Din cele 12 chipuri doar unul ce mai schiteaza cate un zambet si-si exerseaza coregrafia, de pe scaun, pe muzica celor de la 3 Sud Est, iar doua voci la patrat fredoneaza cate un vers in timp ce muta extaziati cate o tabla : ” Se asterne toamna, cand vine seara, in sufletul meu!”.
Pnetru a mai uita de emotii membrii LSAC, care pregatesc aceasta proba de o saptamana, le vin in ajutor jucatorilor, impartind fiecaruia in parte cate un pahar cu apa minerala, din care unul dintre studenti soarbe calm, mutandu-si privirea la echipa de langa el, care termina jocul peste 15 minute. “Just Beat it”,, striga un concurent masiv, imbracat in rosu si cu o tigara pe care o muta pasiv din dreptul buzelor dupa ureche. “Da, da Michael Jackson, mare om”, raspunde un altul.
Competitie la “cote maxime”
Dupa multe ore pierdute in aruncarea unor zaruri care la inceputul competitiei nu erau de gasit, auzind mereu aceleasi zgomote: glume sau frinturi de pe muzica lui Smiley si a celor de la Akcent, jucatorii gasesc totusi rabdarea si concentrarea necesara unui joc “longeviv”, de 7 ore, cu mici pauze de 5 minute. “Hai Cristi, arunca cu putere, stiu ca poti, stiu ca poti”, striga aceeasi voce impunatoare care a facut pe arbitrul la badminton sambata. Fara succes insa, Cristi nu schiteaza nici un gest. Arbitrul trece la urmatorul jucator care avea ca partener de echipa singura fata din concurs: “Cat e scorul? Cine castiga? Te bate o fata?”, insa norocul a fost de partea lui si fata a pierdut in cele din urma.
Muzica este oprita, deja era trecut de miezul noptii. Ultimul meci e strans, perechea de zaruri dominante 2-2 si 5-5. Fiecare mutare era bine gandit, pentru a nu da gres, un „joc” de idei puse cap la cap inca dinainte de a arunca zarurile. Dupa inca o ora de joc, oboseala si nervi intinsi la maxim, pentru ca jocul se prelungeste mai mult decat ar trebui ar orarul indica laborator de la prima ora a diminetii, unul din cei doi jucatori arunca un ochi pe ceas si striga: “Se apropie ora 4.00”. Celalalt se trezeste din oboseala si tipa raspicat ”Cat???”. 10 minute mai tarziu-game over.
Seara se incheie in pasi de somn, cu o definitie tipic studenteasca: “La table e ca la un sport extrem, trebuie sa-ti urle cineva in creier «Vezi ca-ti ia tabla, frate»”.
Premiul pentru locul I este de 20 RON, pentru locul al II-lea de 10 RON, bani ce vor fi inmanati catsigatorilor duminica, 28 martie a.c., la festivitatea de premiere, dupa ultima proba a olimpiadei:fotbalul, la care se adauga diplome personalizate pentru primele 3 locuri si diplome de participare pentru restul concurentilor.
Cristina Barbuta
Niciun comentariu