(LIFE, 8.00) "ASACHI" – AUTOMATICA – SPORT / A inceput Olimpiada sportiva la Facultatea de Automatica si Calculatoare a Universitatii Tehnice “Gh. Asachi”.
(CUZANET, Iasi, 21 martie) – Ieri, 20 martie a.c., s-a dat startul Olimpiadei A.C., organizata de studentii de la Liga Facultatii de Automatica si Calculatoare (LSAC), Universitatea “Gheorghe Asachi” din Iasi (UTI). Prima proba a olimpiadei sportive a fost biliardul, care s-a desfasurat in Club Motor din Campusul universitar “Tudor Vladimirescu” incepand cu ora 9.00. Urmatoarele probe au fost tenisul de masa, badminton si fotbal-tennis care s-au desfasurat in sala de la sport a campusului, sub atenta supraghere a membrilor LSAC si a lui Victor Popescu, profesor de sport. “Participantii s-au comportant exemplar, fara neintelegeri si au gastigat cei mai buni, ducand traditia mai departe inca un an. Profesorul de sport a fost multumit de corectitudinea cu care s-a jucat, mai ales ca niciunul dintre participanti nu a intrebat de premii ca dovada ca nu premiul era interesul ci doar competitia si distractia de care au avut parte”, a afirmat Alexandra Smochin, membru LSAC.
In ceea ce priveste premiile, la billiard se ofera suma de 50 de lei locului I si 30 de lei locului al II-lea, la tenis de masa si badminton, locul I- 9 lei si 6 lei pentru locul al II-lea, par la ultimul sport primul premiu este de 25 de lei si al II-lea de 10 lei, la care se adauga diplomele personalizate pentru primele trei locuri si diplome de participare pentru restul concurentilor. Studentii s-au putut inscrie platind o taxa de 15 lei pentru a juca biliar, 3 lei tenis de masa si badminton si 10 lei de echipa pentru fotbal-tenis, pentru ca la aceasta proba jocul a fost pe sase echipe a cate doi oameni. Inscrierile pentru cea de-a VI-a editie a olimpiadei s-au adresat doar studentilor de la Facultatea de Automatica si Calculatoare (AC) si s-au facut in intervalul 5-19 martie a.c. Astazi studentii inscrisi vor participa la competitii de atletism, streetball si volei, iar in decursul saptamanii viitoare vor juca table, sah, rummy si fotbal. Premierea castigatorilor va avea loc duminica, 28 martie a.c. pe terenul de sport din “Tudor”. / Cristina Barbuta
RELATARE: JOCURILE DE BADMINTON, MAI GRELE CA JOCURILE IN RETEA
Incepand cu ora 13.30, un grup de 8 studenti, membri LSAC, se aduna in sala de sport a Campusului Universitar “Tudor Vladimirescu”, UTI, unde urma sa se desfasoare una din probele Olimpiadei AC, badminton. Sala de sport incepea sa se umple incetul cu incetul, in afara de cei cativa studenti inscrisi la aceasta proba, fete si baieti, pe bancile din sala mai erau vreo doi, care tremurau de frig si bateau din picior. “Haide, ma, de ce nu incepem odata?”, striga unul dintre ei. Raspunsul vine din partea opusa a salii de sport: “Inca nu au venit toti participantii”. Pret de jumatate de ora studentii se incalzesc, in primul rand pentru a nu mai simti cel putine grade din sala de sport, iesind din cand in cand afara, unde erau 19 grade, pentru a se incalzi la soare; si in al II-lea rand pentru nu incepe fara cei care se lasau asteptati.
Arbitrul-jucator
Dupa o saptamana de pregatiri incepe si momentul mult asteptat. Ora 14.10, cei 12 participanti, 5 fete si 7 baieti, semneaza condica de prezenta. Participantii sunt impartiti in grupe de catre organizatori pentru a juca fiecare pe rand cu fiecare si start game. In prima runda joaca fetele. “Alege serva sau teren?”, o voce cu o tonalitate ridicata, care se adreseaza concurentelor. Tot aceeasi voce se aude si pe parcursul competitiei intre fete zicand scorul din ce in ce mai tare. L a runda baietilor, insa, acea voce autoritara se pierde pentru ca asa-zisul arbitru devine un simplu jucator, iar arbitrajul se face in minte de unul dintre organizatori. Dupa 5 minute isi face aparitia profesorul de sport. “De ce nu m-ati chemati si pe mine, v-am spus sa ma chemati cand incepeti, hai dati-i drumu’ mai departe”, striga barbatul cu parul grizonat. La fiecare ratare criticile si rasetele erau in toi; studentii devenau din ce in ce mai galagiosi, carcotasi. Cei peste 20 de studenti priveau atent la jocul fetelor, rasunand din tiate unghiurile “Hai, mai cu forta”, “Ce ratare”, ”Asa, asa, serveste, nu te lasa”, vorbe care lasau un ecou asurzitor.
Competitie “la rece”
Nu aceleasi indemnuri au auzit si baietii din partea fetelor, care dupa ce au jucat au si parasit sala, ramanandu-le fidela castigatoarea la badminton. Pret de doua ore cei 7 studenti s-au luptat pentru premii in bani, 9 RON locul I si 6 RON locul al II-lea, diplome, experienta si mai ales “distractie”, adauga aceeasi voce ridicata. Runda baietilor incepe in forta, fluturasul e lovit cu putere si precizie. Strategia: oboseste-l pe partener, creaza-i o iluzie, loveste incet pentru a a-l induce in eroare sic and nu se asteapta da-I lovitura de gratie, adica arunca fluturasul cat mai sus si mai departe posibil asa incat sa nu ajunga la el dar sa cada in teren. Eventual tipa cand lovesti, ai mai multa forta. Din placere si experienta jocul se prelungeste cu o ora, in jurul orei 16.00 isi fac apartitia grupuri de studenti, pregatiti deja de urmatoarea proba: fotbal-tenis, care avea sa inceapa la ora 17.00. La sfarsitul jocului de badminton frigul din sala ii scoate pe toti afara. “Toata iarna am stat in frig, nu am avut calorifere si peretii s-au racit. Acum avem calorifere dar cin’ sa le puna?”, marturiseste profesorul de sport.
Deja obisnuiti cu frigul, studentii organizatori se intorc in sala pentru a lua numele castigatorilor care vor fi contactati saptamana viitoare pentru premiere si pentru ca pune la punct detaliile pentru urmatoarele probe sportive. / Cristina Barbuta
Niciun comentariu