Vineri, 25 noiembrie, și sîmbătă, 26 noiembrie, la Casa de Cultură a Studenților (CCS) din Iași va avea loc etapa finală a Festivalului – concurs „Din bătrîni, din oameni buni”. Spectacolele vor începe la ora 18.00, în Sala Gaudeamus a CCS. În finală vor concura 15 tineri interpreți de muzică populară, cu vîrste cuprinse între 16 și 22 de ani, aleși în urma preselecției de pe 5 noiembrie, la care au participat 22 de concurenți.

Din juriu vor face parte prof. univ. dr. Eugenia Pașca, de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași (UNAGE), lect. univ. dr. Ciprian Chițu, de la UNAGE, prof. univ. dr. Tudor Colac, de la Secția de Folclor a Academiei de Științe a Moldovei din Chișinău, Iurie Levcic, directorul Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești din Cernăuți, Cristian Nastase, dirijorul ansamblului „Rapsodia Vasluiului”, Marinică Botea, dirijorul Ansamblului Folcloric „Doina Carpaților” din Iași, dar și interpreta Mioara Velicu.

„Scopul nostru este de a promova tinere talente în domeniul folclorului muzical din Moldova. Nu este un festival național, la care să avem participanți din toate zonele țării, ci numai din Moldova și Bucovina; de asta se și cheamă Festivalul cîntecului popular moldovenesc”, a declarat Adrian Ardeleanu, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Iași.

Tinerii interpreți vor reprezenta județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, dar și Regiunea Cernăuți și Republica Moldova. Concurenții sînt: Andreea Gabriela Apetrei (Bacău), Ana Maria Morariu (Dorohoi), Alexandra Strugaru (Botoșani), Georgiana Mădălina Avădănei (Iași), Patricia Georgiana Lauș (Iași), Teofana Lendov (Cîmpulung Moldovenesc), Mircea Coca, Alexandra Diana (Putna), Iulian Emanuel Luncanu (Gura Humorului), Cătălina Rotaru (Gura Humorului), Laurențiu Gabriel Marian (Neamț), Natalia Turcan (Chișinău), Eudochia Dumitrița (Republica Moldova), Odorica Bostan (Ucraina) și Ana Maria Calancea (Cernăuți).

În prima zi a festivalului tinerii vor interpreta o doină și un cîntec propriu-zis, susținînd probele concursului. Seara se va încheia cu un recital al Claudiei Martinică, solistă a Ansamblului „Doina Carpaților” din Iași.

Sîmbătă, pe 26 noiembrie a.c., vor fi decernate premiile și Trofeul Festivalului, urmînd ca premianții să cînte din nou. Invitatele speciale sînt Raluca Radu, cîștigătoarea de anul trecut a acestui concurs, și Mioara Velicu, cea care va încheia festivalul cu un recital.

Intrarea la spectacole este liberă.
Festivalul – concurs al cîntecului popular moldovenesc „Din bătrîni, din oameni buni” se află, anul acesta, la cea de-a IX-a ediție.

Sursă foto: www.ccsiasi.ro